279 Aantekening

a

  • A - Stempelhuis "Berlijn"

    Is een munt van de Bondsrepubliek Duitsland door de "Rijksmunt Berlijn" geslagen, dan heeft deze een "A" op de kopzijde. De "Staatliche Münze Berlin" is één van totaal 5 muntstempelhuizen in Duitsland.

  • Afscheidsuitgifte

    Een afscheidsuitgifte is de laatste zegeluitgifte van een zegelland. Ook afscheidscollectie genoemd.
  • Afstempeling

    Afdruk van een poststempel op het waardeteken als teken van de overname als postzending. Deze is van belang voor een correcte afhandeling en bevordering van de zending door de post.
  • Ag - Chemische afkorting

    Ag is de chemische afkorting voor zilver (lat. argentum). In de numismatiek vaak bij uitgiften als opgave van het zilvergehalte gebruikt bijv.: Ag 900/999!
  • Aktie / Waardepapier

    Zo wordt een aandeel van een aandeelhouder aan het grondkapitaal van een vennootschap op aandelen genoemd. De historie van de aktie/waardepapier gaat terug tot in de 17de eeuw als een Nederlandse compagnie in Oost-Indië de eerste vorm van een aandeelhouderschap invoerde.
  • Ambtelijke munten en postzegels

    Zo worden de munten en postzegels genoemd, die door een ambtelijke of het hiervoor geautoriseerde agentschap geproduceerd worden.
  • Andorrese euromunten

    Vanaf 2014 heeft het vorstendom Andorra, dat op de landkaart centraal tussen Frankrijk en Spanje in te vinden is, de euro. Op de 2 euromunt is het wapen van de dwergstaat, op de 1 Euromunt de Casa de la Vall, het Andorrese parlementsgebouw afgebeeld. De 50, 20 en 10 cent laten de kerk Santa Coloma zien. De 5, 2 en 1 cent representeren de Andorrese natuur. De afgebeelde gems en de baardgier hebben hun territorium in de Andorrese hoog gelegen dalen van de Pyreneeën.
  • Andorrese valuta voor de euro

    De valuta van het vorstendom Andorra voor de euro was de Andorrese diner, onderverdeeld in 100 cènims. In de praktijk was echter de euro als betaalmiddel in gebruik. Desondanks sloeg Andorra van de eigen valuta diner beleggings- en verzamelmunten, die echter nauwelijks in de omloop waren. Voor de introductie van de euro werd met de Franse frank of de Spaanse peseta betaald.
  • Au - Chemische afkorting voor goud

    Au is de chemische afkorting voor goud (lat. aurum). In de numismatiek wordt dit vaak bij de opgave van het goudgehalte gebruikt bijv.: Au 900/999!

b

  • Bankbiljetten, de eerste

    Het papiergeld ontwikkelde zich uit de wissel: in het begin was het een vervanging voor het gespaarde metaalgeld. In de 19de eeuw werden de dekkingsvoorwaarden eenvoudiger. Door de ineenstorting van de goudvaluta na de Eerste Wereldoorlog werd de verbinding tussen het papiergeld en het goud opgeheven.
  • Batzen

    Tussen 1492 en 1850 werd in Bern voor het eerst een batzen geslagen. Een batzen kwam overeen met een 10 rappen munt. Naamgever was het wapendier van de kanton Bern, de beer oftewel "Bätz", die ook op de achterkant van de munt gedrukt werd. Bij de eerste invoering van een Zwitserse eenheidmunt (1798 - 1803) door de Helvetische republiek, werd de batzen eertijds in het geldsysteem geïntegreerd. Een franken kwam overeen met 10 batzen, een batzen kwam overeen met 10 rappen.
  • Belgische euromunten

    Tot 2013 is op alle acht Belgische euromunten het naar links kijkende hoofd van koning Albert II afgebeeld. Op de buitenring zijn de Europese sterren te zien. In het midden bevindt zich sinds 2007 naast het hoofd het monogram van de monarch, een grote A, met daarboven een kroon en onder het monogram de letters "BE".

    In 2008 werden in België de euromunten opnieuw ontworpen. Op de kopzijde werd de afbeelding van koning Albert II "aan zijn leeftijd aangepast". Bovendien werden het koninklijke monogram als ook het landskenteken "BE" direct rechts naast het hoofd van Albert II geplaatst.

    Op 21 juli 2013 trad koning Albert II als koning af en gaf het ambt over aan zijn oudste zoon Philippe!
  • Belgische nationale valuta voor de euro

    De valuta van het koninkrijk België was tot de valutaomstelling op 1 jaunauri 1999 de Belgische franc. De kleinste valutaeenheid van België waren centimes, 100 centimes was 1 frank. Het enige munthuis in België bevindt zich in de hoofdstad Brussel. De ruilkoers frank/euro was: 40,3399 Belgische frank = 1 euro.
  • Berlijnse postzegels

    Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn in vier bezettingszone´s ingedeeld, waaruit zich West- en Oost-Berlijn ontstonden. Oost-Berlijn gebruikte enkel de postzegeluitgiften van de Sovjetse bezettingszone. In 1948 was in West-Berlijn voor een kleine periode een eigen waardeteken ontworpen. Na deze overgangstijd werd tenslotte besloten, dat ook de uitgiften van de Bondsrepubliek Duitsland naast het eigen waardeteken gebruikt werden. Dit bleef zo tot de hereniging.
  • Bijkomende frankering

    Wanneer een zending naast de frankering nog met een ander waardeteken is voorzien, dan spreekt men van een bijkomende frankering.
  • Bimetaalmunt

    Een bimetaalmunt bestaat uit twee verschillende metalen of legeringen. In de structuur van de munt zijn de twee metalen duidelijk van elkaar gescheiden en vloeien niet ineen.

  • Blauwe Mauritius

    De uitnodiging voor een maskeradefeest op 21 september 1847 bezorgde de wereld één van de grootste rariteiten, de Blauwe Mauritius. De Engelse gouverneur in Port Louis op Mauritius wilde zijn gasten op een speciale manier verrassen en de uitnodigingen voor het maskeradefeest met een nieuwigheid, namelijk in met postzegels gefrankeerde enveloppen versturen. De Londense, voor de Engelse kolonie reeds geplande zegels, werden daarom meteen bij een lokale graveur in opdracht gegeven. Dhr. Josef Barnard, de graveur, kon zich echter niet meer precies de tekst herinneren, wat op de zegels moest staan. Hij wist alleen nog, dat het eerste woord "post" was. Zo kon eigenlijk het tweede woord alleen "office" zijn, zoals ook boven de deur van het postkantoor te lezen was. Deze twee woorden graveerde hij in de linker rand van de zegels, niets vermoedend, dat door deze fout de grootste wereldrariteiten ontstond - 500 zegels werden gedrukt. Er had moeten staan: Post-Paid, porto betaald.
  • Bohemen & Moravië

    Zogenaamd Duits protectoraat, dat in het begin van de Tweede Wereldoorlog ontstond. Het omvatte grote delen van het vroegere staatsgebied van Tsjechoslowakije.
  • Bonte frankering

    Een verzending per post, die minstens met drie postzegels met verschillende waarden of kleuren uit een serie gefrankeerd wordt.
  • Bordspelmunt, de eerste

    Palau gaf in 2015 de eerste officiële bordspelmumt te wereld uit. Een diameter van 18 cm, een heel duidelijk gedrukt muntbeeld op een 680 gram massief koper-zink munt en de meegeleverde speelstukken, dobbelsteen en spelhandleiding laten bij speelenthousiaste verzamelaars geen wensen open. Zodat de munt ook tijdens een spelletje mooi blijft, werd ze met een speciale lak behandeld, tegen vettige vingerafdrukken.

  • Borduurzegel Helvetia van 2000

    Deze wereldwijd eerste borduurzegel werd in het jaar 2000 op de nationale postzegeltentoonstelling in St. Gallen gepubliceerd. De Zwitserse post liet deze zegel ter ere van de St. Gallse borduurkunst van de designer Peter Hostettler ontwerpen. Als materiaal diende polyesterweefsel. Tegenwoordig is een compleet borduurvel van deze uitgifte met 300 euro gecatalogiseerd.
  • Brievenbus

    De brievenbus, vroeger ook briefla genoemd, is een postambtelijke instelling, voor het afgeven van briefzendingen.
  • Brievenbus "pillar box", Groot-Brittannië

    De Royal Mail kan haar historie tot het jaar 1516 terugvinden, toen Heinrich VIII een "master of the posts" benoemde. De Royal Mail postdienst werd in 1635 door Charles I openbaar toegankelijk gemaakt. Destijds moesten brieven nog bij poststations worden afgegeven, wat juist in de landelijke gebieden zeer ongemakkelijk en duur was.

    Het opkomen van de brievenbussen, de zogenaamde vrijstaande "pillar boxes", kan op Sir Rowland Hill, secretaris van de algemene directeur van de post, teruggevoerd worden. Ingevoerd werd de eerste brievenbus in het jaar 1852.

    Tegenwoordig zijn er meer dan 115.000 van deze brievenbussen, die in het hele koninkrijk overal aanwezig zijn. Ca. 800 verschillende uitvoeringen zijn daarbij te vinden. Traditioneel staan op alle brievenbussen de initialen van de monarch, die bij de plaatsing van het betreffende exemplaar regeerde en zo kan men ongeveer de leeftijd van iedere "pillar box" snel achterhalen.

    Er is zelfs een eigen wetsclausule van deze gietijzeren veteraan van de Royal Mail: 98% van de bevolking zal niet verder dan een halve mijl vanaf hun woning tot de volgende postbus wonen - en dat is altijd nog rond de 800 meter.
  • BU

    Verzamelkwaliteit BU = brilliant uncirculated. Bij munten die met een automaat geproduceerd worden kunnen de munten na de productie reeds minimale beschadigingen hebben. Ieder detail van de munt is duidelijk herkenbaar.
  • Bundel

    Door handelaren aangeboden, afgepakte samenstelling van losse zegels of setjes van één of meerdere postgebieden of motiefrichtingen.

c

  • Cachet

    Veelvuldig prive gebruikte bevestigingsstempel, die een speciale transportwijze van de zending aanduidt.
  • Caloriën-bom

    Postzegels kunnen dik maken! In Groot-Brittannië, het moederland van de postzegel, had de Royal Mail nu beschamend toegegeven, dat haar waardeteken heimelijke caloriën bevatten. Bij het likken aan iedere postzegel neemt de afzender argeloos 5,9 caloriën tot zich. Bij 100 brieven komt dat overeen met een kaas- en tomaten pizza van 23 cm doorsnede of 2 marsrepen. Schuld is de gommering. Deze bevat suiker, wat via de tong in de bloedsomloop komt.
  • Cataloguswaarde

    De normale zegelcatalogus geeft voor alle geregistreerde zegels een waarde af.
  • Centrale Bank van Nederland

    De Nederlandsche Bank NV, gevestigd in de hoofdstad Amsterdam, werd op 25 maart 1814 opgericht door Koning Willem I en heeft sindsdien het Nederlandse monopolie om bankbiljetten uit te geven. Sinds 1999 maakt de Nederlandse Centrale Bank, officieel bekend als DNB, deel uit van het Europees Stelsel van Centrale Banken!

  • CEPT

    Afkorting voor Conférence Européenne des Postes et des Télécommunications (nl. Europese conferentie van de administratie voor post en telecommunicatie). Verantwoordelijk voor de uitgave van de Europa zegels. Doel: o.a. teamwork op het gebied van het nieuws, zoals het makkelijker maken voor het internationaal postverkeer.
  • CFA-frank

    De CFA-frank is de munteenheid van de voormalige zwarte Afrikaanse koloniën van Frankrijk (Colonies Françaises d'Afrique). Na de onafhankelijkheid van de West-Afrikaanse koloniën in 1960 vormden de staten Dahome (Benin), Opper-Volta (Burkina Faso), Ivoorkust, Mali, Mauritanië, Niger, Togo en Senegal de West-Afrikaanse Monetaire Unie met de munteenheid 1 C(ommunauté) F(inancière) A(fricaine)-Franc = 100 centimes. De Centraal-Afrikaanse staten (voorheen Equatoriaal-Afrika) Equatoriaal-Guinea (sinds 1985), Gabon, Kameroen, Congo, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek vormden de Centraal-Afrikaanse Monetaire Unie met de munteenheid 1 C(oopération) F(inancière en) A(fricaine Central)-Franc = 100 centimes. Hoewel de twee monetaire unies hun eigen centrale banken hadden, bleven ze lange tijd afhankelijk van Frankrijk totdat Frankrijk zijn eigen deviezencontrole opgaf. Nadat de koppeling aan de Franse frank in 1994 werd opgeheven, moest de CFA-frank aanzienlijk worden gedevalueerd.


    De CFA-frank werd in 2020 gedeeltelijk vervangen door de ECO.

  • Charitatieve zegels

    Charitatieve zegels worden ook als toeslag- of welvaartzegels aangegeven. Deze naam komt van het feit, dat op iedere postzegel een toeslag ter gunste van charitatieve instantie´s door de post toegevoegd wordt.
  • Circulatie

    Circulatiemunten zijn van dezelfde kwaliteit als de uncirculated. Alleen, zoals de naam als zegt, zijn deze wel in circulatie gebracht. Er zullen dus door gebruik in het dagelijkse betalingsverkeer meer beschadigingen op de munten zitten.
  • Commonwealth

    De verzamelaar vindt in de literatuur vaak Commonwealth als begrip (gemeenwesen, volksgemeenschap), waarmee dan altijd het British Commonwealth of Nations, de Britse volksgemeenschap bedoeld wordt. Tot de Commonwealth landen, die als verzamelgebied zeer gevraagd zijn, maar ook allemaal samen genomen wel duur zijn, behoren behalve Groot-Brittannië verdere 30 staten. O.a. Australië, Barbados, Ceylon, Ghana, Indië, Canada, Nigeria, Oeganda en Cyprus.
  • Compleet

    Is een set volledig en volmaakt verzameld, dan is hij compleet.
  • Couvert

    Deze uitdruk komt van vroeger, die meestal in filatelistische litaratuur te vinden is en gewoon een ander woord voor enveloppe is.
  • Curiositeit

    Ontstaat bij de fabricage van zegels of stempels door toeval van iets wat niet gepland was, dit is een curiositeit.
  • Cypriotische euromunten

    De 2 en 1 euromunt toont het idool van Pomos, een 5000 jaar oude prehistorische figuur, die de cultuur van Cyprus symboliseerd. De 50, 20 en 10 cent munten tonen het antieke schip van Kyrenia, wat voor de zee staat. Op de 5, 2 en 1 cent munten is een moeflon, een Cypriotisch wild schaap, afgebeeld, wat staat voor de natuur.
  • Cypriotische valuta voor de euro

    De valuta van de republiek Cyprus was tot de valutaomstelling op 1 januari 2008 de Cypriotische pond. De kleinste munteenheid van Cyprus was de cent, 100 cent was 1 pond. De wisselkoers Cypriotische pond/euro is: 0,585274 Cypriotische pond = 1 euro.

d

  • D G REG F D

    Het Latijnse gezegde „Dei Gratia Regina, Fidei Difensor“, afgekort D G REG F D, staat voor „Koningin van Gods genade, verdediger van het geloof“. Dit motto, of delen ervan, zijn al eeuwen op munten geslagen. In de huidige tijd kan men ze nog vinden o.a. op de Britse munten met de gelijkenis van koningin Elizabeth II.

  • Dagstempel

    Sinds midden jaren ´30 de gebruikelijke ambtelijke betekenis voor zegel ontwaarding op een afgiftebewijs o.a. gebruikte stempels met plaatsnamen en andere postale gegevens. In de fil. literatuur wordt meestal van plaatsdatumstempel gesproken, om een duidelijk verschil tussen de vroegere gebruikelijke plaatsstempels (zonder datum), de enkel voor de zegelontwaarding dienende stempels (bijv. nummerstempels) datumstempels en vele verschillende stempelvariatie´s te kunnen maken. Er bestaan per land en taal verschillende benamingen voor dagstempels, die deels ook afhangen van de vorm.
  • DDR-postzegels

    De DDR bestond van 7 oktober 1949 tot en met 2 oktober 1990. In deze bijna 41 jaar verschenen in het totaal 3.124 postwaardetekens. 95 Stuks daarvan waren vellen. Speciale uitgiften waren enkel voor nationale administratie´s of bedrijven bestemd en slechts in de DDR geldig.
  • Deeloplage

    Is een zegel enkel van één, twee of drie kanten getand, zo noemt men dit deelgetand.
  • Dienstpost

    De dienstpost bezorgt de postleveringen van overheidsorganen, rijks- of ook gemeente instantie´s aan andere overheidsorganen of privé ontvangers.
  • Dienstzegels

    De dienstpost bezorgt de postleveringen van overheidsorganen, rijks- of ook gemeente instantie´s aan andere overheidsorganen of privé ontvangers.
  • Doorgetand

    Is de rand van een postzegelvel op één, twee, drie of alle vier kanten van de complete zegelreeks geperforeerd, dan is dit vel doorgetand.
  • Doorsteek

    De oudste perforatie van een postzegel. De doorsteek geschiedde met een klein mesje, dat verschillende vormen kon hebben. De techniek bewees zich echter niet als praktisch, aangezien bij het doorprikken het papier vaak behoorlijk beschadigd werd, waardoor de postzegel bij het uitnemen scheurde.
  • Doppelgenf

    Begrip uit de verzameltaal voor de eerste zegel van de kantonale post Genève van 30-09-1843. De kantonale post Genève was na Groot-Brittannië, Zürich en Brazilië het vierde postgebied, die opplakbare postzegels invoerde. De betekenis "Doppelgenf" is ontstaan, doordat in het loketvel altijd twee horizontaal naast elkaar staande zegels van elk 5 centimes door een gemeenschappelijke hoofdrand met de opschrift "Port Cantonal" kantonsporto verbonden waren. De "Doppelgenf", maar ook lose stukken (zogenaamde "halve Doppelgenf"), behoren heden tot de grootste wereldrariteiten.
  • Drukfout

    Fout in het zegelbeeld, in op- of overdruk. Deze zijn door beschadigingen aan de drukvorm ontstaan.
  • Drukwijze

    Er bestaat hoog-, vlak-, diep- en doordruk. Door de verschillende drukwijzen kunnen op postzegels, vellen of bogen schrift en lijnen in de sterkte variëren en kleurvlakken rustig of onrustig werken.
  • Dubbele frankatuur

    Is een zending met zegels gestempeld door twee verschillende postgebieden, zo spreekt men van een dubbele frankatuur.
  • Duitse Centrale Bank

    De Deutsche Bundesbank, gevestigd in Frankfurt am Main, werd opgericht in 1957. Ze verving de "Bank Deutscher Länder" en is sindsdien de centrale bank van Duitsland! Sinds 1999 maakt het deel uit van het "Europees Stelsel van Centrale Banken". De Deutsche Bundesbank zorgt onder andere voor de fysieke geschiktheid van contant geld voor de circulatie, treedt op als bank toezichthouder en beheert de valutareserves van de Bondsrepubliek Duitsland! De Deutsche Bundesbank herbergt ook een grote gespecialiseerde bibliotheek en het enige geldmuseum van Duitsland.

  • Duitse euromunten

    De Duitse 1- en 2 euromunten tonen de bondsadelaar, de 10-,20- en 50- centmunten hebben als afbeelding de "Brandenburger Tor" en op de drie kleinste nominalen vindt men een eikentak. De bondsadelaar, evenals de eikentak zijn reeds sinds de tijd van de D-mark vertrouwde symbolen.

  • Duitse valuta voor de euro

    De valuta van de Bondsrepubliek Duitsland voor de euro was de Duitse mark en de pfennig. 100 Pfennig was 1 Duitse mark. De wisselkoers Duitse mark/euro is: 1,95583 D-mark = 1 euro. De vijf Duitse stempelhuizen bevinden zich in Berlijn, München, Stuttgart, Karlsruhe en Hamburg.
  • Duurzame zegel

    Een zegel die lange tijd of tenminste vele jaren van de afbeelding niet veranderd.

e

  • Echt gelopen

    Betekenis voor: "De zending is werkelijk door de post uitgeleverd".
  • ECU – European Currency Unit

    De ECU, Europese munteenheid, was van 1979 tot 1998 de rekeneenheidk van de Europese Gemeenschap (EG), de latere Europese Unie (EU) en voorloper van de euro. De ECU was ook beschikbaar in de vorm van symbolische munten voor verzamelaars, sommige commerciële banken accepteerden bankoverschrijvingen en zelfs reischeques werden soms in ECU verkocht.

  • Eerste 2 euromunt uit de "Europaster serie"

    2 Euromunt "70 Jaar vrede in Europa". Frankrijk heeft in 2015 de allereerste speciale 2 euromunt van de "Europaster serie" uitgegeven. Tot nu toe waren er in deze bijzondere serie slechts munten met hogere nominalen.
    Deze munt is gewijd aan het thema "70 Jaar vrede in Europa". Met identiek motief zal de Monnaie de Paris ook een 10 euro zilvermunt en een 500 euro goudmunt van dit thema uitgeven. Het Europaster symbool van deze serie bevindt zich op de 2 euromunt onderaan rechts.
    De Franse speciale 2 euromunt toont de duif als het vredessymbool van de wereld, die in haar snavel een olijftakje vasthoudt, dat uit sterren is opgebouwd. In het bovenste deel van het muntmotief zijn in alfabetische volgorde de afkortingen van alle EU-landen afgebeeld.

    (zie ook: Europaster serie)
  • Eerste dag bladen

    Blad met een nieuwe postzegel met inbegrip van een eerste dag stempel van de eerste geldigheidsdag van de zegel. Normaal gesproken wordt het thema van de postzegel beschreven en wordt informatie gegeven over de technische details.
  • Eerste dag stempel

    De eerste dag stempel is een betekenis voor iedere poststempel, die een postzegeluitgifte op de dag van uitgifte afstempeld.
  • Eerste speciale 2 euromunt

    Op 30 september 2003 gaf de Europese commissie toestemming voor de nieuwe serie speciale 2 euromunten. Hiermee kunnen alle leden vanaf dit tijdstip een speciale munt ter waarde van 2 euro stempelen, die bepaalde specificatie´s moeten hebben, bijv. dezelfde voorkant (Europa afbeelding) als de normale 2 euromunten. De speciale munten zijn in ieder euroland wettig betaalmiddel. De oplagen van de speciale munten zijn vastgelegd en daarom zijn deze zelden in de portemonnee te vinden. Bovendien is de verzamelwaarde hoger als de nominale waarde. Het eerste land, dat een speciale euromunt uitgegeven heeft, is Griekenland t.g.v. de Olympische Zomerspelen 2004. Op deze speciale 2 euromunt is een discuswerper te zien.
  • Eerste vlucht document

    Een brief, die bij opname van een nieuwe luchtverbinding door een, ter postbevordering verplichte luchtvaartmaatschappij, werd verzonden.
  • Eilanduitgifte

    Betekenis uit de verzameltaal voor privé postzegels, de bezitter van niet door de staatpost bediende eilanden uitgegeven. Bijzonders beroemd door de kleinste bij Groot-Brittannië behorende, deels enkel tijdig bewoonde /-of door touristen bezochte eilanden.
  • Enkelfrankering

    De zending is met één zegel in de nominale waarde van de in aanmerking komende porto gefrankeerd.
  • Estland euromunten

    Op 1 januari 2011 werd in Estland de euro ingevoerd. Naast België, Vaticaan en Ierland is Estland het enige land, wat enkel één motief voor alle euromunten koos. Daarbij gaat het om de kaartenomtrek van Estland. Twee kleine afwijkingen zijn er wel. Op de cent munten is de omtrek verdiept en bij de euro is de omtrek verhoogd. Bovendien zijn op de 2 euromunten het eiland Vaindloo en Nootamaa afgedrukt.
  • Estlands valuta voor de euro

    De valuta van de republiek Estland was tot de valutaomstelling op 1 januari 2011 de Estlandse kroon. De kleinste eenheid van Estland was de senti, 100 senti was 1 kroon. De omruilkoers Estlandse kronen/euro was: 15,6466 Estlandse kronen = 1 euro.
  • Euro bankbiljetten, ontwerp

    De euro bankbiljetten werden ontworpen met het thema "Tijdperken en stijlen in Europa" door de Oostenrijkse kunstenaar Robert Kalina. Ze tonen architectuurstijlen uit de zeven tijdperken van de Europese cultuurgeschiedenis. Op de voorkant zijn een venster en een poort afgebeeld, op de achterkant staat een brug in het middelpunt. De afbeeldingen stellen echter slechts fictieve architectonische voorbeelden voor. De verdere ontwikkeling van de ontwerpen voor de Europa serie werd door de Duitse grafisch ontwerper Reinhold Gerstetter uitgevoerd.
  • Europa bankbiljetten / Europa serie

    De Europese Centrale Bank ECB voert sinds mei 2013 een tweede Europa bankbiljetten serie in - de zogenaamde Europa serie. De bankbiljetten van de nieuwe serie worden verdeeld over meerdere jaren uitgegeven en sinds 2 mei 2013 is het 5 euro bankbiljet in omloop. De veiligheidskenmerken werden sinds de invoering van de eerste serie in 2002 verbeterd. Met drie nieuwe kenmerken - het watermerk portret, het hologram portret en het smaragdkleurige getal - zullen op de biljetten van de nieuwe Europa serie nog veiliger zijn.
  • Europa zegels

    Betekenis voor jaarlijks uitgegeven, meestal met gelijke motieven, van West-Europese landen (CEPT).
  • Europasterren serie

    Naast de speciale 2 euromunten is er de zogenaamde "Europasterren serie", een zeer geliefde muntenserie bij verzamelaars. Deze muntenserie wordt gekenmerkt door de naamgevende "Europasterren". Bij dit onmiskenbare herkenningsteken versmelt het euroteken met een ster. Dit symbool van de "Europasterren serie" is op alle tot de serie behorende munten weer terug te vinden.

    De munterijen van de landen België, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje hadden in het jaar 2004 het idee voor een gemeenschappelijke muntserie. Sindsdien geven deze landen jaarlijks een eigen speciale munt uit met een uniform thema. Intussen nemen vele verdere eurolanden deel aan deze serie.
  • Europees Stelsel van Centrale Banken

    Het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB), dat bestaat uit de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken (NCB's), is in 1999 opgericht nadat in 1992 bij het Verdrag van Maastricht was besloten het op te richten. Het hoofddoel van het ESCB was het waarborgen van prijsstabiliteit. Het is ook bedoeld om het economisch beleid van de Europese Unie te ondersteunen. Het Europees Stelsel van Centrale Banken is niet alleen verantwoordelijk voor de landen van het eurogebied, maar voor alle centrale banken van de Europese Unie!

  • Eurosymbool (€)

    Het eurosymbool (€) is het valutasymbool van de euro. Het teken is gebaseerd op de Griekse letter Epsilon (Ɛ) en herinnert dus aan de historische oorsprong van Europa. De twee balken moeten de stabiliteit van de euro symboliseren!

f

  • F

    Verzamelkwaliteit f = fine. Een door langere tijd in omloop geweest zijnde beschadigde munt met herkenbare reliëfcontouren. Onderste grens van een verzamelwaardige munt.
  • Facsimile

    Een zogenaamd facsimile is een getrouwe replica van een sjabloon.Vaak zijn dit historische of waardevolle documenten. Een goed facsimile komt overeen met het origineel in grootte, kleur en staat.

  • FDC

    Brieven of postkaarten, die op de dag van de uitgifte van een nieuwe postzegel met deze zegel frankeerd zijn en de stempel van de eerste dag hebben, noemt men FDC (First Day Cover).
  • Fijn gehalte

    Het gehalte duidt het pure edelmetaal aandeel van een munt aan. Het is overeenkomstig de verhouding van fijn gehalte naar ruw gehalte en wordt vaak in karaat of per duizend (pro mille) aangegeven.
  • Filatelie

    Betekenis voor de postzegelkunde, ontstaan uit de Griekse woorden plisos = vriend en attileia = kostenloos.
  • Filatelist

    In de verzameltaal worden postzegelverzamelaars "filatelisten" genoemd.
  • Finlandse euromunten

    Op de 2 euromunt is de kruipframboos afgebeeld, die in het land vaak te vinden is. Op de 1 euro staan twee zwanen, die over een meer vliegen. Op alle cent munten is het Finse wapendier, de leeuw te vinden.
  • Finse valuta voor de euro

    Voor de euro was de valuta van de republiek Finland de Finse mark en de penni.100 Penni was 1 Finse mark. De omruilkoers mark/euro bedraagt 5,94573 Finse mark = 1 euro. Het enige stempelhuis van Finland is de op vier na grootste stad - Vantaa.
  • Fluorescentie

    Verschillende chemische verbindingen, glanzen bij bestraling met korte golf licht.
  • Fotopostkaart

    Fotopostkaarten zijn postambtelijke uitgegeven kaarten met waardestempel- en fotoopdruk in waardestempelverf in de linker bovenste helft aan de voorkant van de kaart.
  • Frankeerzegel

    Het begrip frankeerzegel is de verkorte vorm van postfrankeerzegel en wordt vaak door filatelisten i.p.v. het begrip "postzegel" gebruikt.
  • Frankeringswaarde

    De op de zegel ingeprinte nominaalwaarde, die te betalen is, zodat de zending verstuurd wordt.
  • Frankozegels

    Niet ambtelijke maar van verzamelaars vaak gebruikte betekening voor postzegels.
  • Frankrijks euromunten

    Zoals ook in Duitsland zijn de Franse euromunten op drie motieven begrensd. Op de euro´s is een levensboom, zoals de spreuk "Liberté, Egalité, Fraternité" te zien. De cent munten tonen de beroemde zaaister, het portret van de nationale figuur, de "Marianne".
  • Franse valuta voor de euro

    Franse frank en centimes waren voor de euro de valuta van Frankrijk, waarbij 100 centimes = 1 frank was. Omgerekend waren 6,55957 Franse frank = 1 euro. Het enige Franse stempelhuis is in Parijs.

g

  • Gebruikt

    Andere uitdrukking voor gestempeld.
  • Gedenkpostzegel

    Ter gelegenheid van geboorte of overlijden van een beroemde persoon, jubileum van een ontdekking of een uitvinding, oprichting van een stad of land etc. uitgegeven postzegel met of zonder toeslag, meestal met een op de gebeurtenis afgestemd beeld, vaak ook door opdruk op een anderen reeds in omloop zijnde postzegel ontstaan. De verzamelaars kennen de uitdrukking gedenkzegel in het algemeen niet en noemen deze speciale zegels. Echter de post onderscheidt deze twee strikt.
  • Gekleurde veredeling, de eerste op een Duitse 5 euromunt

    In november 2022 bracht de Duitse Bondsbank de eerste speciale Duitse 5 euromunt uit met een hoogwaardige kleurafwerking. De munt kreeg de titel "Insectenrijk" en vormt het begin van de officiële 9-delige collectie "Wereld wonderen insecten". Naast de gekleurde veredeling van het motief zijn de munten gemaakt van een koper-nikkel legering, wegen ze 9 gram en hebben ze een diameter van 27,25 mm.

  • Gelimiteerde oplage

    Als bij een product, wegens zeldzaamheid of verkoopstechnische redenen de oplage begrensd wordt, dan spreekt men van een gelimiteerde oplage.
  • Gemeenschappelijke uitgiften

    Postzegels of munten, die vanwege dezelfde reden, met gelijke afbeeldingen in verschillende landen verschijnen, noemt men gemeenschappelijke uitgiften.
  • Gemengde frankering

    Zending per post, die tenminste met twee verschillende postzegels gefrankeerd is.
  • Gestempeld of ongestempeld

    Voor de ene verzamelaar bedekt een stempel de afbeelding van de postzegel. Voor een andere is de stempel belangrijk om te zien, dat deze ook echt als postzegel gebruikt is.
  • Glazen postzegel, (de nr. 1!)

    In 2016 gaf de Oostenrijkse Post de wereldwijd eerste glazen postzegel uit. Een heel speciale postzegel, met een nominale waarde van € 6,30! Het traditionele motief van de Piëta, toont Maria, die voor het kruis om Jezus rouwt. Elke glazen blanco werd met behulp van lichtechte pigmenten in een speciale zeefdruk met de hand verwerkt.

  • Gommering

    Ongebruikte, niet gestempelde postzegels zijn in de regel gegommeerd. Een gommering geldt alleen als echt, als deze bij de vervaardiging van de postzegels aangebracht werd. Nagommeringen zijn vervalsingen. Over het algemeen zijn die voor het gommeren toegepaste plakmiddelen eenvoudig oplosbaar. Er zijn echter ook postzegels, waarbij i.p.v. een eenvoudig oplosbare gommering lijmachtige plakmiddelen met bijvoegingen gebruikt werd, die niet in water oplosbaar zijn. Het is niet aan te raden, zo'n gommering te verwijderen. Men verzamelt in dit geval de gebruikte postzegels indien mogelijk op de brief of als briefstuk. De gommering moet postfris d.w.z. onbeschadigd zijn. Een foutieve gommering vermindert de waarde van de postzegel aanzienlijk.
  • Griekse euromunten

    De 2 euromunt van Griekenland toont Zeus, die in een sage als witte stier Europa ontvoert. De 1 euromunt toont een uil. Op de drie grote cent stukken zijn belangrijke personen van Griekenland afgebeeld: Eleftherios Venizelos (50 cent), Ioannis Capodistrias (20 cent) en Rigas-Fereos Velestinlis (10 cent). De drie kleinste cent stukken tonen een moderne tanker (5 cent), een korvet (2 cent) en het model van een Atheense trireem uit de tijd Kimon (1 cent).
  • Griekse valuta voor de euro

    Voordat Griekenland op 1 januari 1999 de euro invoerde, betaalden de Grieken met drachme en lepta, 100 lepta was 1 drachme. 340,75 Drachme waren 1 euro. Griekenland stempelt zijn munten in 4 verschillende stempelhuizen. Eén daarvan zit in Athene, de andere zijn om fabricage redenen in het buitenland gevestigd, namelijk in Madrid, Vantaa en in Pessac - bij Bordeaux.

h

  • Halfcrown

    Halfcrown is de helft van de Engelse crown met de waarde van 2 1/2 schilling, van 1526 tot 1970, tot 1551 in goud, vanaf toen in zilver, vanaf 1947 in koper-nikkel.
  • Halfpenny

    Halfpenny oorspronkelijk een zilveren "scheidemunt". Werd als eerste onder Alfred de Grootte (871-899), koning van Wessex en hoogste leenheer van Engeland gestempeld. Vandaag kleinmunt uit onedel metaal.
  • Hameruitgiften

    Hameruitgiften zijn met een hamer geslagen munten, die sinds het begin van de muntstempeling (700 Jaar v. Chr.) tot in de 16de eeuw - in veel munthuizen nog later - in het algemeen gebruikelijk waren. Ze werden door de machinaal geslagen munten vervangen. Met de hamer werd op een muntstempel geslagen, die het daaronder liggende onbewerkte stuk ijzerroling bedrukte.
  • Handgeheven munten

    "Handgeheven" munten (BU/proof like) worden na de automatische stempeling niet in zakken samen opgevangen, zoals unc. uitgiften, maar worden één voor één met hand eruit gehaald. Hierdoor wordt productieschade vermeden.
  • Hill, Rowland

    Sir Rowland Hill, de hervormer van de Engelse posterijen, werd op 3 december 1795 in Kidderminster geboren.Tot 1833 was Rowland Hill leraar, voordat hij door zijn schrijven over de posterijen opzien baarde. Hij had o.a. een uniform portotarief binnenland voor brieven tot 0,5 ounce van 1 penny aangegeven. Reeds in 1840 werd zijn vordering omgezet en in de wet verankerd. In hetzelfde jaar begon Rowland Hill bij de post. In 1846 werd hij secretaris van de algemene postmeester, in 1854 werd hij afdelingsleider van het postdepartement en in 1857 was hij tot Royal Society toegetreden. Op 27 augustus 1879 stierf Sir Rowland Hill in Hampstead in Londen.
  • Historische munten

    Historische munten in een verzamelkwaliteit zijn zeer zelden. De meest gewilde historische munten zijn die uit de 19de eeuw of begin van de 20ste eeuw, uit de tijd, waar Europa nog door keizers en koninginnen geleid werd.
  • Hoekrandstuk

    Ook velhoek genoemd, een zegel uit een hoek van een postzegelvel.
  • Hornussen

    De Zwitserse teamsport hornussen is een buitengewone variatie op een slag- en vangspel. Het doel is de "nouss" zover mogelijk met een afslaginstallatie in het spelvelddeel van de tegenstander te slaan, waar deze door het andere team gevangen moet worden, voordat hij op de grond komt. Het team dat erin slaagt de meeste doorgaande ballen, ook die niet op de grond kwamen, te leveren, is de winnaar. Vanzelfsprekend biedt SRH u ook voor deze populaire Zwitserse sport zeer mooie verzamelobjecten aan. Kijk gewoon in onze webshop of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
  • Houten postzegel in de vorm van een eik, (de nr. 1!)

    In 2017 gaf de Oostenrijkse Post de wereldwijd eerste houten postzegel in de vorm van een eik uit. Een heel speciale postzegel, met een nominale waarde van € 6,90! De houten postzegel gemaakt van eiken rondhout werd gestempeld met de modernste lasertechnologie. Vanwege de eigenaardigheden in het hout is elke postzegel, die werd uitgegeven ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van de Oostenrijkse federale bosbouw, uniek.

  • Huwelijksmunten

    Huwelijksmunten worden t.g.v. het huwelijk of een trouwdag uitgegeven. Reeds in de klassieke oudheid werd zo'n gebeurtenis met munten gevierd.

i

  • Ierse euromunten

    Naast België, het Vaticaan en Estland is Ierland het enige land, dat enkel één motief voor alle euromunten koos. Deze tonen het nationale symbool van de Ieren, de harp.
  • Ierse valuta voor de Euro

    Voor de valutaomstelling op 1 januari 1999 was de nationale valuta van de Ieren de Ierse pond en de kleine eenheid pingin, waarbij 100 pingin 1 pond was. 1 Euro is omgerekend 0,787564 Ierse pond. Het stempelhuis van Ierland is in Sandyford, een stadsdeel van Dublin.
  • Italiaanse euromunten

    De 2 euromunt toont één van de grootste Italiaanse dichters: Dante Aligheri. Op de 1 euromunt is de tekening van Leonardo da Vinci "L'Uomo" afgebeeld. De 50 cent is versierd met het beeld van de Romeinse keizer Marc Aurel, op de 20 cent staat een sculptuur van Umberto Boccioni, de 10 cent toont Boticellis Venus, het colosseum in Rome is op de 5 cent munt afgebeeld, de toren Mole Antonelliane in Turijn op de 2 cent en op de 1 cent munt vindt men het Castel del Monte.
  • Italiaanse valuta voor de Euro

    De vroegere valuta van Italië was de lira en de centesimi, waarbij 100 centesimi 1 lira was. In de hoofdstad Rome is het enige stempelhuis van Italië. Omgerekend was 1936,27 lira 1 euro.

j

  • Jaarboeken

    Jaarboeken presenteren de postzegels die in het desbetreffende jaar door het verantwoordelijke postkantoor werden uitgegeven. De zegels zijn meestal postfris, maar soms ook gestempeld. In de regel zijn dit dan eerste-dag-zegels! Een van de redenen waarom jaarboeken zo populair zijn, is dat de filatelistische hoogtepunten en vernieuwende nieuwe uitgiften van een land in één publicatie worden verzameld.

  • Jaargangsset

    Betekenis voor samenstellingen, die op insteekdozen alle in de loop van een jaar verschenen zegels bevatten.
  • Jaargangsverzamelingen

    Worden doelgericht verschillende jaargangen verzameld, dan noemt men dat jaargangsverzamelingen.
  • Jachtcatalogus

    Citeerwerk en competente raadgever voor Duitse munten vanaf 1871. Alle munten zijn met de munt- en kopzijde afgebeeld en met individuele informatie voorzien.
  • John F. Kennedy

    John Fitzgerald Kennedy, n.a.v. zijn beginletters ook JFK genaamd, werd op 29 mei 1917 in Brookline, Massachusetts geboren. Hij was van 1961 tot 1963 de 35ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Op 22 november werd John F. Kennedy tijdens de verkiezingscampagne in Dallas, Texas vermoord. Tot op de dag van vandaag kon deze aanslag niet zonder hiaten opgehelderd worden. Vanzelfsprekend biedt SRH u een unieke verzamelsensatie over één van de meest populaire Amerikaanse staatsmannen aan. Kijk gewoon in onze webshop en neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
  • Jubileumzegels

    In het algemeen behorend tot de herdenkingszegels, want uitgegeven ter gelegenheid van één of andere herdenkingsdag (bijv. 100 jaar spoorwegen). Er is bijna geen reden om twee begrippen naast elkaar te gebruiken, als ze praktisch hetzelfde betekenen, vandaar dat de betekenis jubileumzegels in de verzameltaal ook niet is ingeburgerd.

k

  • Karaat

    Karaat is een eenheid waarin het massagehalte aan edelmetalen zoals goud in legeringen wordt aangeduid van sieraden of munten en is een 24e massadeel. Bijv. Een 1 karaat legering heeft 1 van 24 massadeel puur goud. 24 Karaat goud (999/1000) is bijna puur goud. Hedendaags wordt karaat, zoals vroeger gebruikelijk, hoofdzakelijk als edelmetaalgewicht gebruikt.

  • Keerdruk

    Horizontaal of verticaal samenhangend postzegelstel. Op grond van o.a. verkeerd gelegde drukvormen staan de zegels "kop aan kop".
  • Kennedy, John F.

    John Fitzgerald Kennedy, n.a.v. zijn beginletters ook JFK genaamd, werd op 29 mei 1917 in Brookline, Massachusetts geboren. Hij was van 1961 tot 1963 de 35ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Op 22 november werd John F. Kennedy tijdens de verkiezingscampagne in Dallas, Texas vermoord. Tot op de dag van vandaag kon deze aanslag niet zonder hiaten opgehelderd worden. Vanzelfsprekend biedt SRH u een unieke verzamelsensatie over één van de meest populaire Amerikaanse staatsmannen aan. Kijk gewoon in onze webshop en neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
  • Kilowaar

    Betekenis voor een soort van zegelverkoop.Verschillende, uit postambtelijke formulieren bestaande exemplaren, zoals bijv. enveloppen en zegels worden ongecontroleerd en in verschillende staat samengevoegd en als kilowaar verkocht.
  • Klassieke postzegels

    Begrip uit de verzameltaal voor alle voor 1900 verschenen postzegels. De klassieke postzegels bieden in het algemeen veel mogelijkheden tot echte filatelistische bezigheden. Ze zijn verder een goede geldbelegging en zelden prijsschommeling onderworpen. Volgens de ervaring vinden zich ook voor klassieke postzegels van normaal gesproken amper nota genomen of niet meer bestaande postgebieden altijd kopers. Bij vele klassieke postzegels is op de ontwaardingstempel te achten, die onder omstanden een hogere taxatie brengen, hetzelfde geldt voor de staat van de zegels.
  • Kleinmunten

    Kleinmunten is de algemene betekenis voor kleine munten, die in waarde beneden de kwartdaalder liggen.
  • Kleinvel

    Een kleinvel is een set samen met een losse zegel of een complete set zegels. In ieder geval is bij deze blokuitgiften de blokrand passend tot de zegels gemaakt.
  • Kroatië: nationale valuta voor de euro

    De munteenheid van de Republiek Kroatië vóór de euro was de kuna en de lipa. 100 lipa leverden 1 Kroatische kuna op. De wisselkoers Kroatische kuna/euro is: 7,569 Kroatische kuna = 1 euro.

  • Kroatië's euromunten

    Vanaf 1 januari 2023 zal de Republiek Kroatië de euro hebben. De munt van 2 euro toont de omtrek van de Kroatische kaart, het nationale dier van Kroatië - de marter - is te zien op de munt van 1 euro, Nikola Tesla siert de munten van 10, 20 en 50 cent en de letters "HR" voor de naam van het land "Hrvatska Republika" zijn in reliëf op respectievelijk de munten van 1, 2 en 5 cent aangebracht.

  • Kunstadviescollege

    Het kunstadviescollege is in de Bondsrepubliek Duitsland ervoor bevoegd, de bondsminister bij vragen met betrekking tot beeldende kunsten te adviseren. Dus staat de raad ook de bondsminister van financiën bij de keuze van postzegelmotieven ter zijde.
  • Kwaliteitsaanduiding

    Voor alle verzamelvoorwerpen zijn begrippen gevormd omtrent de kwaliteit. Voor postzegels, complete brieven, FDC´s etc. zijn als kwaliteitsaanduiding: luxe-stuk, kabinetstuk, prachtstuk, zeer fraai, fraai, heel mooi, middelmatige staat, verschillende staat, beschadigd, bot; ook aangesneden, aangeraakt, decentreerd e.d. begrippen kunnen als kwaliteitsaanduiding worden verstaan, echter zijn deze bijv. met fraai of deels met zeer fraai omschreven.
  • Kwaliteitstest

    Vaststellen of de zegels originele zijn. Bovendien een test voor beschadigingen.

l

  • Landencatalogus

    Een postzegelcatalogus, die slechts de zegels van enkele, begeerde landen of landengroepen voert.
  • Leren postzegel, de eerste

    In 2015 gaf de Oostenrijkse post de wereldwijd eerste leren postzegel uit. Een heel bijzonder stuk, gekenmerkt met buitengewoonlijke fijnheden. In de vorm van een Tiroolse lerenbroek uit echt Alcantara leer, is deze postzegel tevens met 6 kristallen voorzien van de Tiroolse sieraden producent Swarovski.

  • Letlandse Euromunten

    Vanaf 1 januari 2014 heeft de Republiek Letland de Euro. Op de 2 en de 1 Euromunten is een Letlandse folklore meisje afgebeeld. Op de 50, 20 en 10 cent is het "grote" wapen van Letland te zien. De 5, 2 en 1 cent daarentegen presenteren het "kleine" wapen van Letland.
  • Letlandse valuta voor de Euro

    De valuta voor de Euro is de Letlandse lats en de santims. 100 santimu zijn 1 Letlandse lats. De wisselkoers Letlandse lats/Euro is: 1,4237 Letlandse lats = 1 Euro.
  • Lira en pond

    De oude Italiaanse lira en de pond hebben hun oorsprong in het Latijnse libr (= de pond). Karel de Grote voerde bij zijn wet van de munt-, gewicht-, en meetsysteem voor het grote Frankrijk in de jaren 792/793 de munt pond als rekenbasis in. De pond was gedeelt in 20 schillinge (als munt pas vanaf 1300 geslagen), en de schilling wederom in 12 denare (pfennige), zodat 240 pfennige op een pond gewicht kwamen. Deze twaalfdeling gelde in Engeland nog tot 1971. Van libra stamt ook de naam van de Franse munt livre, die tot 1795 geldig was.
  • Litouwse Euromunten

    Vanaf 1 januari 2015 heeft de republiek Litouwen de Euro. Zowel op alle Euro- als ook op de cent munten werd de "Vytis" (woordelijk vertaald: de witte ruiten) geslagen!
  • Litouwse valuta voor de Euro

    De valuta van de republiek Litouwen voor de Euro was de litas. De kleine munten waren in 1, 2, 5 centai en 10, 20 en 50 centu ingedeeld. 100 Centu waren 1 litas. De wisselkoers litas/Euro luidt: 3,4528 litas = 1 Euro.
  • Locale valuta

    Als een valuta of enkel een nominaal slechts in een gemeente of gebied gebruikt wordt, zo spreekt men van een locale valuta.
  • Loep

    Onontbeerlijk utensiel voor de verzamelaar voor nauwkeurige beschouwing van het zegelbeeld, eenvoudigere vaststelling van een plaatfout, drukfout enz.. Bijzonder gebruikelijk zijn de handige klaploepen, waarbij de lens draaibaar in een leeretui of uit- en inschuifbaar in een plastichouder bevestigt en zo voor beschadigingen of vervuiling geschut is en daardoor altijd gemakkelijk meegenomen kan worden. Drie- tot zesvoudige vergroting is voldoende. De onderzoekende verzamelaar geeft de voorkeur aan een standloep en bezit bovendien nog een meetloep.
  • Luchtpost

    Benaming voor leveringen, die via de lucht worden geleverd.
  • Luxemburgse euromunten

    De Luxemburgse euromunten tonen allemaal de groothertog Henri van Luxemburg - echter in 3 verschillende designs. De 1, 2 en 5 cent hebben de landsnaam onder, de 10, 20 en 50 cent naast het hoofd van de groothertog staan, echter bij de euromunten is deze slechts voor de helft te zien. De linker kant van de euromunten is compleet met de landsnaam en het jaargetal bedekt.
  • Luxemburgse valuta voor de euro

    Zoals de Belgen hadden ook de Luxemburgers franc en centimen. Ook hier waren 100 centimes 1 Luxemburgse franc. De Luxemburgse munten worden in Utrecht/Nederland gestempeld.Omgerekend waren 40,3399 franc 1 euro.

m

  • Malteze valuta voor de euro

    De Maltezer lira was tot de valuta omstelling op 1 januari 2008 de valuta van Malta. Een lira waren 100 cent. Omgerekend waren 0,4293 Maltezer lira 1 Euro.
  • Maltezer euromunten

    Op de 1 en 2 euromunt is het achthoekige kruis van Malta afgebeeld. De 50, 20 en 10 cent stukken tonen het wapen van Malta, welk de Malteze identiteit hervoorroept. De 1, 2 en 5 cent tonen de tempel Mnajdra en staan hiermee voor de historie van Malta.
  • Maple Leaf

    De Maple Leaf is een muntstempeling van de Royal Canadian Mint en een van de meest beroemde goudstempelingen wereldwijd. De naam Maple Leaf entstond door het Canadese ahorn op de rugzijde. Op de voorzijde heeft zich in de loop van de jaren het motief met Queen Elisabeth II vanwege haar leeftijd niet veel veranderd.
  • Mark en markka

    De vroegere Finse markka en de vroegere Duitse mark hebben een herkenbaar gelijke taalkundige oorsprong. Van het einde v/d 14de eeuw tot de 16de eeuw was de Lübeckse munt van de Wendische muntenclub de belangrijkste handelsmunt in het Oostzee gebied, ook in Finland. Mark was in Duitsland vroeger vooral een benaming voor gewichten. Ze stond in een eenvoudige, in hele getallen uit te drukken verhouding tot de pond uit tijden van Karel de Grote: 2 mark waren in Duitsland 1 pond.
  • Maximumkaart

    Waaraan herken ik een maximumkaart? De postkaart heeft hetzelfde motief als de postzegel. Bovendien wordt de postzegel op de beeldzijde van de kaart geplakt en niet zoals gebruikelijk op de achterkant. Terwijl de zegel op de voorkant is, kan deze met een speciale- of eerstedagstempel gestempeld zijn.
  • Medaille, de eerste

    Kijk- of gedenkpenningen met reliefafbeeldingen ter herinnering aan een gebeurtenis of een persoonlijkheid uit de geschiedenis. De eerste medaille ontstond rond 1400 in Burgund voor de hertog van Berry.
  • Medaillebrief

    Envelop met een medialle, bijv. een speciale penning, passend bij een bepaalde gelegenheid van de brief. Hetzelfde als de penningbrief.
  • Misslag

    Een misslag is een productiefout aan de munt (beschadegingen bij het muntmateriaal of het muntbeeld). Vanwege de hoge kwaliteitscontrole – vooral in de actuele tijd – komen misslagen haast niet meer voor, wat wederom dan tot hoge verzamelwaarden voert.

  • Monaco´s euromunten

    Tot 2006 toonde de 2 euro het portret van vorst Rainier III, de 1 euro toont ook Rainier met zijn zoon prins Albert als dubbelportret. De 10, 20 en 50 cent tonen het vorstelijke zegel van de Grimaldis en op de drie kleinste cent stukken is het wapen van Monaco. Vanaf 2006 tonen de Monegaskische kleinmunten het wapen van Monaco. De 10, 20 en 50 cent het monogram van prins Albert II, zoals ook de1 en 2 euro.
  • Monegaskische valuta voor de euro

    Franse franc en centimes waren voor de euro de valuta van Monaco, waarbij 100 centimes 1 franc waren. Omgerekend waren 6,55957 Franse franc 1 euro. Het enige Franse stempelhuis is in Parijs.
  • Monogram

    Het woord "monogram" betekend niets anders als "enkelletter". Heden verstaat men onder dit woord ook kunstvol in elkaar ineengestrengelde beginletters van namen. Monogrammen waren reeds in de antieke oudheid op munten afgebeeld. Vaak zijn ze vooral op kleinmunten van de 17de tot 19de eeuw te vinden. Vele van deze munten kan men slechts door het monogram bepalen. De traditie van de afbeelding van monogrammen in het muntenbeeld wordt ook tegenwoordig nog gebruikt. Zo toont bijv. de Luxemburgse speciale 2 euro 2004 het portret van groothertog Henri "H".
  • Motieffilatelie

    De opbouw van een motiefcollectie werd enkele jaren geleden door vele verzamelaars van andere richtingen als nutteloos spel aangezien. Motiefverzamelingen zijn echter vandaag collectie´s, die "gelijkwaardig" zijn. Bij tentoonstellingen worden deze met specifieke zegels beoordeelt. De motieffilatelie vereist, afhankelijk van het gekozen thema, intensiefwerk en niet in de laatste plaats groot idealisme.
  • Muntbrief

    De muntbrief is een penningbrief, met een munt, die als officieel betaalmiddel toegestaan is.
  • Munten, de eersten

    Om te verhinderen, dat men bij iedere enkele ruil- of betalingsaktie het zilver of goud moest afwegen, werden reeds in het Lydiër- en Perzisch rijk munten geslagen, deze waren van vorm en gewicht gelijke metaalschijven met overheidszegel, daardoor gaf de uitgever de echtheid van het gewicht en het metaalgehalte aan.
  • Munten, handgestempelde

    Handgestempelde munten zijn zonder machine met een hamer geslagen. Een hand van de muntarbeider houdt de bovenstempel, die op de onderstempel met de daarop liggende roling gezet wordt, de andere hand slaat met een krachtvolle hamerslag op de bovenstempel.
  • Muntmeesterteken

    De leider van een stempelhuis wordt ook muntmeester genoemd. Muntmeestertekens zijn bij de actuele euro bijzonders gevraagd. De munten van de Koninklijke Nederlandse Munt tonen in hele kleine vorm de verschillende muntmeestertekens. Zoals bijv. pijl en boog (Chris van Draanen, muntdirecteur van 1988-1999), pijl en boog met ster (Erik van Schouwenberg, overgangsjaar 2000).
  • Muntmetaal

    Afkorting bij metalen:

    Zilver: Ag
    Goud: Au
    Koper: Cu
    Nikkel: Ni
    Koper/Nikkel: Cu/Ni
    Zink: Zn
  • Muntverzamelaar

    In de verzameltaal spreekt men bij muntverzamelaar van "numismaticus".

n

  • Nationale Bank van België

    De Nationale Bank van België, gevestigd in de hoofdstad Brussel, werd opgericht in 1850. Sinds 1999 maakt de Nationale Bank van België deel uit van het "Europees Stelsel van Centrale Banken"! Het is onder meer verantwoordelijk voor het drukken en uitgeven van de Belgische bankbiljetten, het waarborgen van een efficiënt en kwalitatief hoogstaand financieel systeem en het beheer van de pensioenfondsen. Sinds 1982 is het museum gehuisvest, met de nadruk op de Belgische betaalmiddelen en de geschiedenis van de Nationale Bank.

  • Nederlandse euromunten

    Tot en met 2013 was op de Nederlandse Euro- en centmunten het portret van koningin Beatrix in twee verschillende versies te zien.

    Op 30 april 2013 deed Beatrix afstand van de troon en droeg haar functie over aan haar oudste zoon Willem-Alexander! Vanaf 2014 prijkt daarom koning Willem-Alexander der Nederlanden op de nationale munten! Ook zijn portret wordt in twee verschillende versies geslagen.

    Nederland is het enigste land, waar ieder jaar het teken van de muntmeester wordt veranderd. Dat maakt deze muntset bijzonder interessant:

    1999: pijl en boog - Chris van Draanen
    2000: pijl en boog met een ster - Erik J. van Schouwenberg
    2001: wijnrank - Robert Bruens
    2002: wijnrank met een ster - Maarten T. Brouwer
    vanaf 2003: zeil - eveneens Maarten T. Brouwer
  • Nederlandse valuta voor de euro

    Voor de omstelling tot de euro 1999 had Nederland de Nederlandse gulden met de kleinere eenheid cent, waarbij 100 cent 1 gulden waren. Omgerekend geeft 2,20371 Nederlandse gulden 1 euro. Het stempelhuis van Nederland bevindt zich in Utrecht.
  • Nominale waarde

    Ook frankeerwaarde respectievelijk nominaal genaamd. Betekenis voor de op een postzegel, complete enveloppe enz. in getal en/of telwoord gedrukte bedrag, waarvoor het postwaardeteken aan het loket afgegeven en voor frankering van een zending gebruikt kan worden. Bij toeslagzegels is het toeslagbedrag in de nominale waarde indirect inbegrepen, aangezien deze niet als frankeerwaarde aangezien wordt. Vandaar dat een toeslagbedrag bijna altijd apart in kleinere lettergrootte als de oorspronkelijke nominale waarde aangegeven is.
  • Noodgeld

    In oorlogs- en crisistijden uit geldnood uitgegeven munten en bankbiljetten. Noodgeld bestaat er in de verschillendste materialen en werd deels ook van privé institutie´s en steden uitgegeven.
  • Noors goud

    Noors goud is een modern muntmetaal, dat vooral één voordeel heeft: het is vrij van nikkel, dat bij sommige mensen allergiën kan vooroorzaken. De munten van de eurolanden (10, 20 en 50 cent) zijn daarom uit "Noors goud" geslagen. Dit metaal bestaat voor 89 % uit koper met een aandeel van 5 % aluminium, 5 % zink en 1 % tin. Door deze mengeling krijgt de legering een goudgele kleur.
  • Numisbrief

    De numisbrief kenmerkt een eerstedagbrief, die naast de postzegel een bij een thema passende munt beënhoudt.
  • Numismaticus

    Muntverzamelaars heten in de verzameltaal "numismaticus".
  • Numismatiek

    Onder numismatiek verstaat men de wetenschappelijke bezigheid met het geld. De muntklant houdt zich ook bezig met de geschiedenis van het ontstaan van de munten.

o

  • Oerzegel

    Filatelistische begrip voor een zegel, die vanwege verschillende redenen door op- of overdruk veranderd nogmaals uitgegeven wordt. Daarbij worden restbestanden of deeloplagen betrokken. Anderzijds echter kan ook een nieuwe oplage van de originele drukvormen gemaakt en deze dan met op- resp. overdruk voorzien tot toepassing komen.
  • Olympia-zegels

    Het thema sport op postzegels is bij motiefverzamelaars bijzonder gevraagd, is echter zo omvangrijk geworden, dat een beperking op een discipline meestal onvermijdelijk is. Men kan ook uitwijken op de speciale zegels die t.g.v. Olympische Spelen worden uitgegeven, hierdoor krijgt men ook veel mooie en interessante zegels uit de gehele wereld in het album. De eerste Olympia-zegels verschenen 1896 in Griekenland t.g.v. de eerste moderne spelen naar een klassiek voorbeeld.
  • Omnibusserie

    Betekenis voor speciale- of gedenkzegels, die met exact dezelfde beeldtekening in meerdere samenbehorende gebieden verschijnen.
  • One Penny Black

    De postzegel vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar deze op 1 mei 1840 werd geïntroduceerd. Bekend geworden is hij onder de naam One Penny Black of Penny Black, omdat de nominale waarde van de zegel een penny bedraagt en hij met zwarte inkt gedrukt werd. Vanaf 6 mei kon de postzegel voor het eerst gebruikt worden. De One Penny Black heeft geen kartelrandjes en toont als motief het portret van koningin Victoria. Aan de bovenste rand staat het woord POSTAGE, aan de onderste rand de nominale waarde ONE PENNY. Een teken van het land werd niet gebruikt, omdat er op dat tijdstip geen andere postzegels waren. De One Penny Black postzegel was slechts één jaar in gebruik, toen hij werd vervangen door de Penny Red. Bij verzamelaars is de One Penny Black zoals altijd zeer gewild. De invoering van de eerste postzegel was onderdeel van de Britse posthervorming van Sir Rowland Hill (03-12-1795 - 27-08-1879). Hij geldt als de "Vader van de postzegel" en ontwikkelde in 1837 het idee voor de zogenaamde portokwitantie, de huidige postzegel.
  • Ongebruikt

    Een niet afgestempelde postzegel noemt de verzamelaar ongebruikt in tegenstelling tot de gestempelde, het gebruikte exemplaar. Postfrisse zegels zijn dus ongebruikt. Een ongebruikte zegel echter is niet altijd postfris, zo b.v. als het gummi beschadigd is.
  • Oostenrijkse euromunten

    Naast de herhaling van de nominale waarde op iedere Oostenrijkse euromunten, worden ze van de vredesstrijdster Bertha van Suttner (2 euro), Wolfgang Amadeus Mozart (1 euro), de Weense sessie (50 cent), het barokslot Belvedere (20 cent) en de gotische Stephansdom (10 cent) gesiert. Het 5 cent stuk toont een alpenprimula, het 2 cent stuk een edelweiss en het 1 cent stuk een gentiaan.
  • Oostenrijkse Nationale Bank

    De Oostenrijkse Nationale Bank, gevestigd in de hoofdstad Wenen, werd in 1816 opgericht. In de loop van haar lange geschiedenis heeft de Nationale Bank verschillende politieke gebeurtenissen, verschillende namen en structurele veranderingen ondergaan. Sinds 1999 maakt de Oostenrijkse Nationale Bank deel uit van het "Europees Stelsel van Centrale Banken"! Zij is onder meer verantwoordelijk voor de uitgifte van contant geld, het beheer van de valutareserves en het toezicht op en de controle van de betalingssystemen.

  • Oostenrijkse valuta voor de euro

    Schilling en groschen werden de Oostenrijkse valuta voor de euro genoemd. 100 Groschen waren 1 schilling. De wisselkoers ligt bij 13,7603 schillingen voor 1 euro. Oostenrijks enigst munthuis bevindt zich in Wenen.
  • Ounce

    1 Ounce is exact 31,103 gram. Vroeger een wijdverbreidde maat en gewicht als ook geldswaarde. In het oude Rome was de "unica" algemeen 1/12 van de betreffende maateenheid.
  • Overdruk

    Vanwege een bijzondere reden werd de zegel met een nieuwe waarde voorzien.

p

  • Penny Black

    Betekenis in de verzameltaal voor het eerste opplakbare postwaardeteken ter wereld.
  • Pillar box, brievenbus van de Britse Royal Mail

    De Royal Mail kan haar historie tot het jaar 1516 terugvinden, toen Heinrich VIII een "master of the posts" benoemde. De Royal Mail postdienst werd in 1635 door Charles I openbaar toegankelijk gemaakt. Destijds moesten brieven nog bij poststations worden afgegeven, wat juist in de landelijke gebieden zeer ongemakkelijk en duur was.

    Het opkomen van de brievenbussen, de zogenaamde vrijstaande "pillar boxes", kan op Sir Rowland Hill, secretaris van de algemene directeur van de post, teruggevoerd worden. Ingevoerd werd de eerste brievenbus in het jaar 1852.

    Tegenwoordig zijn er meer dan 115.000 van deze brievenbussen, die in het hele koninkrijk overal aanwezig zijn. Ca. 800 verschillende uitvoeringen zijn daarbij te vinden. Traditioneel staan op alle brievenbussen de initialen van de monarch, die bij de plaatsing van het betreffende exemplaar regeerde en zo kan men ongeveer de leeftijd van iedere "pillar box" snel achterhalen.

    Er is zelfs een eigen wetsclausule van deze gietijzeren veteraan van de Royal Mail: 98% van de bevolking zal niet verder dan een halve mijl vanaf hun woning tot de volgende postbus wonen - en dat is altijd nog rond de 800 meter.
  • Pincet

    Het belangrijkste gereedschap van een verzamelaar, omdat men de zegels nooit mag aanraken, is de pincet.
  • Plaatsstempel

    Betekenis voor de stempel, die de naam van de postplaats toont.
  • Polymeerring

    Sinds april 2016 is de verzamelwereld om een uniek muntdesign rijker. Duitsland had de wereldwijd eerste munt met lichtdoorlatende polymeerring uitgegeven - de 5 euromunt „Blauwe planeet“ de nieuw ontworpen Duitse muntserie „Klimaatzones der aarde“. Een doorzichtig speciaal kunststof verbind en scheid optisch het middelstuk van de buitense ring. Met verschillende kleurencombinatie's van de polymeerring kunnen hele bijzondere en individuele uiterlijken gecreëerd worden.

  • Portugese euromunten

    De Portugesen tonen op hun munten drie verschillende historische zegels van de oprichter van het Portugese rijk, de koning Alfonso Henriques, uit de 12de eeuw. Ze zijn omgeven van zeven kastelen en vijf wapenschilden. Tussen deze symbolen bevinden zich de letters van de landsnaam als ook het jaargetal. In de buitenste muntring zijn de Europese sterren afgebeeld.
  • Portugese valuta voor de euro

    De Portugesen tonen op hun munten drie verschillende historische zegels van de oprichter van het Portugese rijk, de koning Alfonso Henriques, uit de 12de eeuw. Ze zijn omgeven van zeven kastelen en vijf wapenschilden. Tussen deze symbolen bevinden zich de letters van de landsnaam als ook het jaargetal. In de buitenste muntring zijn de Europese sterren afgebeeld.
  • Post: Waarom de post "post" heet

    Het eerste grootvlakkige postverzorgingsnet ter wereld hadden de Romeinen ca. rond de geboorte van Christus opgericht. De Romeinse post heette "Cursus publicus" (openbaar verkeer). Ze transporteerden nieuws, voorwerpen en personen door het hele rijk. In afstand van vijf t/m 10 mijlen lagen aan alle hoofdwegen poststations, waar de boden rij- en trekdieren wisselden en zich konden uitrusten. De Latijnse betekenis voor deze stations was "Posita statio", op z´n Nederlands "vastgelegde plaats". Uit dit begrip is de verkorte vorm "post" ontstaan. Niet alleen de naam, maar ook de opbouw van de Romeinse post werden van de volgende postdiensten overgenomen.
  • Postfris

    Is een zegel in een ongebruikte toestand en de tanding nog compleet, zo is deze postfris.
  • Postwaardestuk

    Postwaardestuk worden kaarten of enveloppen genoemd, die van te voren reeds een ingedrukte waardestempel (postzegel) hebben.
  • Postwaardeteken

    Ambtelijke betekenis voor alle manieren van opplakbare waardeteken, die als verrekening van transportkosten dienen.
  • Postzegel "Beieren 1 Kreuzer"

    De "Schwarze Einser", zoals de "Beieren 1 Kreuzer" ook genoemd werd, is tot symbool voor de weg in een moderne posttijd geworden, al hoewel op die 1ste november 1849 in het koninkrijk Beieren ook zegels van drie en zes "Kreuzern" verschenen. Waarom nu juist deze poszegel tot dit symbool werd is heel gemakkelijk: onder filatelisten geldt deze zegel met de kleinste nominale waarde als eerste uitgifte. De kans om deze "Schwarzer Einser" te vinden is groot, aangezien deze in een oplage van meer dan 830.000 stuks gedrukt werd. Om deze zegel echter in zijn bezit te krijgen, moet men genoeg geld hebben: een postfrisse zegel ligt, afhankelijk van de kwaliteit, bij 850 euro en een gestempelde uitgifte ligt zelfs bij het aanzienlijke bedrag van 2.500 euro.
  • Postzegel "British Guyana"

    Eigenlijk mocht dit legendarische stuk papier helemaal niet bestaan. Postzegels voor Brits-Guyana werden vroeger normaalgesproken in het verre Londen gedrukt en via de bezwaarlijke zeeweg in de Zuid-Amerikaanse kolonie gebracht. Dat lukt echter niet altijd: in 1856 heersde postaal noodstand. De voorraad postzegels ging ten einde. Echter postdirecteur Dalton wist raad. Hij gaf een krantendrukkerij de opdracht, postzegels voor de overgangstijd te drukken. Zo ontstonden blijkbaar exenplaren van 1 cent en van 4 centen. Als motief nam de drukkerij een zeilschip, diende en zette de zinspreuk "Damus Petimus Que Vicissim" (wij geven en nemen in wissel) erbij. Verder sierde de tekst "Postage British Guyana" en de nominale waarde deze postzegel. De uitvoering is simpel. Waarschijnlijk daardoor draagt ze ook een handtekening - postbeambte E.D. Eight stond waarschijnlijk met zijn autogram borg, voor de echtheid van deze postzegel. Deze, tot heden toe als unicaat bekende uitgifte, had het laatst haar bezitter 1970 voor meer dan een halve miljoen euro gewisseld. Nu is een tweede postzegel in Duitsland boven water gekomen. Of deze echt is, moet nog onderzocht worden.
  • Postzegelvel

    Een postzegelvel is een klein vel met vaak versierte, beschreven brede rand. Het bestaat normaal uit tot aan 4 dezelfde resp. verschillende postzegels, die als geheel verzamelt worden.
  • Postzegelvelranddruk

    Is een postzegelvel van alle kanten met postaal- of met reclame druk bedrukt, zo spreekt men van een postzegelvelranddruk. De postzegelvelrand zal het postzegelvel voor beschadigingen beschermen.
  • Postzegelverzamelaars

    Postzegelverzamelaars worden in de verzameltaal ook "filatelisten" genoemd.
  • Prijzen

    In postzegelcatalogussen staan altijd twee prijzen voor de postzegels, vellen en speciale vellen. De prijzen aan de linkerkant zijn voor ongestempelde zegels geldig. Aan de rechterkant vindt u de prijzen voor gestempelde zegels en vellen. De prijzen zijn internationaal geldige dagprijzen.
  • Printnotitie

    Getallen en tekens op de rand van het postzegelvel, die te doen hebben met het drukproces. Hiertoe behoort o.a. het printdatum.
  • Proefslag

    Eerste munten en medaillen van een uitgifte met een nieuwe stempel. De glanzende oppervlakten van deze eerste "stempel-exemplaren" zien er vast zo uit als proof uitgifte. Bij de kwaliteit van de huideh.
  • Proefslag(medaille)

    Onder proefslag wordt zowel het proces van het slaan van munten als het resulterende product verstaan. Proefslagen worden onder andere gebruikt om een nieuw reliëfproces te testen, om een reliëfmachine te controleren of om een ontwerp voor een nieuw muntontwerp op een duidelijke manier te presenteren. De meeste proefslagen worden gearchiveerd of in de munthuizen vernietigd, wat van groot belang is voor verzamelaars.

  • Proof

    8 Belangrijke regels voor de juiste omgang met munten en gedenkpenningen met de hoogste stempelkwaliteit:

    1. het fijngematteerde relieven op de compleet spiegelende muntgrond zijn hoogste stempelkwaliteit en daarom zeer kwetsbaar. Vakkundige omgang met munten en gedenkpenningen is daarom een noodzakelijke voorwaarde voor het onberispelijke behoudt van de hoogste stempelkwaliteit proof.

    2. de beste plaats voor de vakkundige opbewaring is de presentatiecassette, die op een goede geklimatiseerde plaats behoort te staan, dat betekend niet te warm en niet te koud, niet te vochtig en niet te droog.

    3. wanneer u uw munten wilt bekijken: laat u ze altijd in de voor stof en krassen beschermende doorzichtige capsule.

    4. natuurlijk zullen er vaker situatie´s zijn, waarbij u de doorzichtige capsule storend vindt. Voor het eruitnemen uit de capsule geldt dann als regel: altijd alleen met twee vingers en alleen aan de rand aanpakken. Vingerafdrukken op de spiegelende muntgrond achterlaat blijvende sporen. Het beste alleen met katoenen handschoenen aanpakken.

    5. legt u de munten nooit op een rauwe oppervlakkte.

    6. beschermd u uw waardevolle verzamelstukken voor iedere vorm van polijsten. Heen- en weerschuiven zelfs op fluweelondergrond als ook voorzichtige polijstpogingen met een zacht speciaal doekje en ook de reiniging in een speciaal zilverbad tonen ongewenste resultaten: de fijn gematteerde relieven krijgen daardoor lichtpuntjes, die de stempelkwaliteit proof niet meer overeenkomt.

    7. om zuivere schoonheid te houden, ziet u naar mogelijkheid af van het gebruik van pincetten.

    8. het is heel normaal, dat echte zilvermunten in de loop van de tijd licht blauw-zwart aanlopen (oxidatie). Dit is geen kwaliteitsgebrek en heeft daardoor geen waardeverlies, mits niet al van tevoren deze gebreken door vingerafdrukken of andere invloeden zijn ontstaan.
  • Puzzelpostzegelvel (De nr. 1!)

    Op 5 oktober 2012 werd in Oostenrijk een absolute postzegelprimeur uitgegeven. De Oostenrijkse Post publiceerde het eerste puzzelpostzegelvel ter wereld. Deze première-editie was gewijd aan de animatiefilm „Madagascar 3“ en werd op 190.000 exemplaren gelimiteerd. Het puzzelpostzegelvel bestaat uit 4 zelfklevende postzegels, elk ontworpen in de vorm van een puzzelstukje.

    (Afbeelding: © 2012 DreamWorks Animation L.L.C.)

q

  • Quality-proof

    Ook wel alleen proof.Dit is de speciale kwaliteit van munten met gepolijste stempels. Elk exemplaarwordt met de hand geslagen.
  • Quarter Dollar

    De quarter dollar, in de volksmond bekend als het kwart, is een kwart Amerikaanse dollar, oftewel 25 cent. Sinds 1932 siert de gelijkenis van George Washington de muntzijde. Van 1999 tot 2009 liet de United States Mint alle 50 Amerikaanse staten eren met een individueel ontwerp op de motiefkanten van de quarter - dit waren zogenaamde state quarter. Sinds 2010 versieren belangrijke Amerikaanse gebeurtenissen en plaatsen de munt. Het ontwikkelde in de loop van de tijd een heel spannend collectiethema rond de quarter. De munt bestaat uit een koperen kern en een koper-nikkel legering, hij weegt 5,67 g en heeft een diameter van 24,26 mm.

r

  • Randstuk

    Zegel met nog aanhangend, erbij horend deel van de zijderand.
  • Rariteit

    Benoeming uit de verzameltaal voor zeldene postzegels, FDC´s, stempel´s etc.
  • Rayon zegels

    Begrip uit de verzameltaal voor de zegels uit Zwitserland.
  • Restverzameling

    Betekenis uit de verzameltaal voor verzamelingen, waarvan de waardevolste zegels en setjes eruitgehaald zijn en los aangeboden resp. elders verkocht werden. Aangezien de prijs voor restverzamelingen meestal ver onder de te berekende totale cataloguswaarde ligt en amper met vele dubbele zegels te rekenen is, is de aankoop aanzienlijk aanbevelenswaardiger als die van kilowaar, loodwaar of pakketten. Het materiaal uit restverzamelingen is voor de uitbreiding van een starterverzameling bijzonder geschickt.
  • Rijksmark

    De rijksmark (Abk.: RM) werd in Duitsland door de muntwet van 30 augustus 1924 als successie valuta van de rentenmark als officieel betaalmiddel ingevoerd. De munten met de nominalen 1, 2, 4, 5, 10 en 50 rijkspfennig, als ook de 1, 2, 3 en 5 rijksmark waren tot aan de nieuwe geldhervorming 1948 in omloop.
  • Rollenzegels

    Betekenis voor uit rollenzegels stammende zegels. Voor geënteresseerde verzamelaars vaak aan de hand van de vorm van de rol verzamelt.
  • Rouwzegel

    Rouwzegel is een postzegel, die uitgegeven werd na het overlijden van een staatshoofd of een belanrijk persoon.

  • Royal Philatelic Society

    De Britse "Koninklijke filatelistische gezelschap" is een van de belangrijkste filatelistische organisatie´s ter wereld. In het jaar 1869 opgericht, noemde men de gezelschap tot het jaar 1906 de "London Philatelic Society". De organisatie vervoegd over een indrukwekkende en omvangrijke vakbibliotheek en talrijke vervalsingsverzamelingen.

s

  • San Marino's euromunten

    Op de 2 euro munt is het regeringspaleis afgebeeld, het 1 euro stuk toont het staatswapen van San Marino. De 50 cent munt toont de drie torens Guaita, Cesta en Montale, op de 20 cent munt is de heilige Marinus na een schilderij van Guercino afgebeeld. Het 10 cent stuk toont de basiliek del Santo, op het 5 cent stuk is de vestingstoren van Monte Titano "La Guaita", het vrijheidsbeeld is op de 2 cent munt en op de 1 cent munt is de derde vestingstoren, de "Il Montale" te zien.

    Vanaf 2017 verandert het design van San Marino op de euromunten!

    Op de 2 euro is de heilige Marinus afgebeeld, na een in 1640 door Giovan Battista Urbinelli (1605-1663) verwerkt altaarstuk uit het klooster Santa Chiara, vandaag in het staatsmuseum San Marino. En op de 1 euro is een van de drie vestingtorens te zien, vestingtoren "Cesta" uit de 13e eeuw. Ook op de 50 cent is de heilige Marinus afgebeeld, detail van een schilderij gemaakt in 1894 door Emilio Retrosi (1858-1911), in de zaal van het regeringspaleis Palazzo Pubblico. De 20 cent toont de drie vestingtorens van San Marino "Il Montale", "Cesta", "La Guaita", de drie vestingtorens waren ook al op de oude 50 cent uit de eerste muntserie (2002-2016) te zien. De 10 cent toont de voorgevel van de in 1361 gebouwde kloosterkerk Chiesa di San Francesco. De 5 cent toont de kapucijnkerk St. Quirino, gebouwd in 1549, met de in 1928 van Edoardo Collamarini (1863-1928) opgerichtte monument Franz von Assisis, wiens sculptuur Silverio Montaguti (1870-1947) maakte. Op de 2 cent is de Porta San Francesco afgebeeld, tijdens de kruistocht in de 13e eeuw als bescherming tegen het leger van de Malatesta gebouwde stadspoort. En ook het staatswapen van de 1 euromunt San Marino (2002-2016) mag in de muntserie niet ontbreken. Vanaf 2017 is de 1 cent voorzien van het staatswapen van San Marino. Op ieder munt staat de opschrift SAN MARINO en de letter "R" voor de munterij Rome. De muntkant van de 2 cent t/m 2 euromunten werden tevens nog met de initialen "AL" van de designer Arno Ludwig voorzien.
  • San Marino's nationale valuta voor de euro

    De nationale valuta van de republiek San Marino was tot de valutaomstelling op 1 januari 2002 de San Marino lira. De kleinste valutaeenheid van San Marino was de centesimi, 100 centesimi waren 1 lira. De wisselkoers van de San Marino lira/euro was: 1936,27 lira = 1 euro.
  • Sandwichmunten

    Sandwich is, als men zo wil, het oudste fastfood ter wereld - benoemd naar de vierde Earl of Sandwich. Deze klapte bij het kaartenspelen twee plakjes brood met vlees samen, daarmee zijn handen niet vies werden. Zijn medespeler beviel het zo goed, dat hij een "brood zoals Sandwich" bestelde, dat was het geboorte uur van de "Sandwich". Sandwichmunten daarintegen zijn uit verschillende materiaal lagen geproduceerd, zoals bijv. de 2 DM en 5 DM stukken van de bondsrepubliek Duitsland. Dit materiaal wordt MAGNIMAT genoemd. Hij bestaat uit koper nikkel aan de bovenzijde en heeft een magnetische kern uit nikkel. Daardoor is hij automaten zeker.
  • Scheepspost

    Postlocatie aan boord van schepen, die niet door een postambtenaar, maar door een getalmeester of scheepsofficier bewerkt worden.
  • Schilling

    De shilling was er van de 14de eeuw tot het jaar 1970 in Engeland als rekeneenheid en voor de euroinvoering in het jaar 2002 tevens in Oostenrijk (schilling).Sinds de hervorming van Karel de Grote was de shilling de op één na grootste gewichtseenheid na de pound. Na 1300 werden munten gestempeld, die 12 pfennig waard waren en schilling werden genoemd, vooral in de Noord-Duitse regio van Hamburg tot Wismar. T/m 1855 had Hamburg Schilling als kleingeld. Schilling werden ook in Franken en Schwaben gestempeld, later ook in Zwisterland. De naam schilling komt van het Gotische skilding (= een soort schild); zo noemden de Germanen de Oost-Romeinse goudmunten, die ze als sieraad droegen.
  • Schwarzer Einser

    De "Schwarze Einser", zoals de "Beieren 1 Kreuzer" ook genoemd word, is tot een symbool van de opbreuk in de moderne posttijd geworden, terwijl op deze 1ste november 1849 in het koninkrijk Beieren ook zegels met drie en zes kruisen verschenen. Waarom nu deze postzegel tot dit symbool werd is heel gemakkelijk: onder filatelisten geldt de zegel met de kleinste waarde als eerste uitgave. Kansen deze "Schwarzen Einser" te vinden zijn helemaal niet slecht, omdat deze in een oplage van meer dan 830.000 stuks geproduceerd werd. Om deze zegel ook zijn eigen te noemen, moet men echter genoeg geld bij zich hebben. Een postfris exemplaar kost ca. 850 euro en een gestempelde uitgave kan zelfs tot 2.500 euro kosten.
  • Schwingen

    De Zwitserse sport "Schwingen" is een variant van het worstelen, die in een ring, gevult met zaagsel, bedreven wordt. In het land van Wilhelm Tell is "Schwingen" een nationaal sport. Het gevecht is ten einde, zo gauw een worstelaar door zijn tegenspeler aan zijn broek uit jute wordt vastgehouden en tegelijkertijd met beide schouderbladen met 2/3 van zijn rug de grond raakt. Natuurlijk biedt SRH u unieke verzamelsensatie's omtrent deze Zwitserse sport aan. Kijkt u gewoon in onze shop of neemt u contact met ons op, wij helpen u graag verder!
  • Set

    Twee of meerdere door de uitgavereden samenbehorende zegels met dezelfde of veschillende afbeelding.
  • Sieraadenveloppe

    Ambtelijk of privé uitgegeven enveloppe met een op het linke derde gedeelte van de de adreszijde aangebrachte opdruk, die op de eerste uitgiftedag van een zegel, een manifestatie of dergelijke verwijst.
  • Sir Rowland Hill

    In 1795 werd Sir Rowland Hill, de latere uitvinder van de postzegel, geboren. Op 6 mei 1840 verscheen met de toestemming van het Britse parlement de eerste postzegel van de wereld, de bekende One Penny Black. In 1843 volgde de Zürich 4/6, de eerste postzegel van Zwitserland. De wereldwijd bekendste uitgifte is de blauwe Mauritius, die 1847 uitgegeven werd. In 1860 stierf Sir Rowland Hill, ondertussen generale postmeester van hare majesteit. Het gelijknamige bedrijf Sir Rowland Hill Ltd. werd 1978 in Londen opgericht. Een bedrijf, dat u al meer dan 40 jaren met raad en daad in alle vragen omtrent uw hobby steeds behulpzaam is.

  • Slijtage

    Slijtage verwijst naar de slijtage van de munten die optreedt tijdens de geldcirculatie.

  • Sloveense euromunten

    Op de 2 euromunt is de nationale dichter France Preseren met de eerste vers van de zevende strofe van de Sloveense nationaalhymne afgebeeld. De 1 euro munt toont het beeld van Primoz Trubar. De berg Triglav, de grootste van Slovenië, is op het 50 cent stuk afgebeeld. Het 20 cent stuk toont twee Lipizzaners. Het 10 cent stuk toont een ontwerp voor een regeringsgebouw (niet gerealiseerd). Op de 5 cent munt is een zaaier afgebeeld, die dertien sterren zaait. De 2 cent munt toont een vorstensteen van Karantanië. Op de 1 cent munt is een ooievaar afgebeeld, die werd tot dusver gebruikt op de munten van 20 tolar.
  • Sloveense nationale valuta voor de euro

    De nationale valuta van de republiek Slovenië was tot de valutaomstelling op 1 januari 2007 de Sloveense tolar. De kleinste valutaeenheid van Slovenië was de stotin, 100 stotin waren 1 tolar. De wisselkoers Sloveense tolar/euro was: 239,640 Sloveense tolar = 1 euro.
  • Slowaakse euromunten

    Op de 2 en 1 euro munt is het Slowaakse wapen, het dubbelkruis op drie kleine bergen, afgebeeld. De 50, 20 en 10 cent munten tonen de burcht van Bratislava. Op de 5, 2 en 1 cent munten is de berg Krivan in de hoge Tatra te zien.
  • Slowaakse nationale valuta voor de euro

    De nationale valuta van de Slowaakse republiek was tot de valutaomstelling op 1 januari 2009 de Slowaakse kronen. De kleinste valutaeenheid van Slowakije waren heller, 100 heller waren 1 kroon. De wisselkoers Slowaakse kroon/euro was: 30,126 Slowaakse kroon = 1 euro.
  • Soldatenzegel

    Zegels, die door soldaten op enveloppen voor hun familie geplakt werden.
  • Sowjetse zone

    Onder verzamelaars algemeen gebruikelijke betekenis voor zegeluitgiften uit het door Rusland bezette gebied na de 2de wereldoorlog.
  • Spaanse euromunten

    De 2- en 1 Euromunten vanaf 2002 zijn met de afbeelding van de Spaanse koning Juan Carlos I. De schrijver Miguel de Cervantes ("Don Quijote") is op de 50-, 20- en 10 cent stukken te zien. Op de drie kleinste nominalen is de kathedraal van Santiago de Compostela afgebeeld. Vanaf 2010 bracht Spanje "aktualiserende" Euromunten. De 2- en 1 Euromunten toonden de "ouder geworden" Juan Carlos. Bovendien werd het jaargetal naar links gezet en het monogram rechts naast het hoofd van koning Juan Carlos.

    Nadat Juan Carlos in 2014 aftrad, siert vanaf het jaar 2015 het portret van koning Felipe de 2- en 1 Euromunten!
  • Spaanse valuta voor de euro

    In de Spaanse hoofdstad Madrid worden huidig de Spaanse euromunten geslagen. Voor de valutaomstelling na de euro, werden hier de Spaanse peseta´s en céntimos gestempeld, waarbij 100 céntimos 1 Spaanse peseta was. 166,386 Peseta´s moesten ingeruild worden om 1 euro te krijgen.
  • Speciale munten

    Speciale munten herinneren door hun motief en/of haar schrift aan een denkwaardige gebeurtenis of een belangrijke persoonlijkheid. Speciale munten, ook gedenkmunten genoemd, zijn een wettig betaalmiddel.
  • Speciale stempel

    Stempel t.g.v. een tijdelijk of plaatselijke gebeurtenis.
  • Speciale zegels

    Zegel t.g.v. een bepaalde gebeurtenis uitgegeven bijv. een tentoonstelling.
  • Sperwaarde

    Sperwaarde komt uit de verzameltaal en betekend een zegel uit een set, die expres met geringe oplage als bijbehorende zegel geprint werd. De complete oplage van een set kan daardoor slechts zo een grote oplage hebben als de oplage van de sperwaarde. De bekendste sperwaarden komen uit de vroegere DDR.
  • Stempel

    Gestempeld of ongestempeld? Voor een verzamelaar een vraag van smaak. Voor de ene maakt een stempel de afbeelding van de postzegel kapot. Voor de andere is het belangrijk, dat de zegel ook gebruikt werd. Een tip: men verzamelt of gestempelde of ongestempelde, zodat uw collectie een uniform beeld is.
  • Stempelteken

    Daarmee men snel uitzoeken kan, waar een munt gestempeld werd, vindt men op vele munten zogenoemde munt- of stempeltekens. In Duitsland bijv. is het een letter, die op de muntzijde is. Vanwege deze letter kan men herkennen, of de munt in

    Berlijn (A)
    München (D)
    Stuttgart (F)
    Karlsruhe (G)
    of in Hamburg (J)
    gestempeld is.
  • Sterling zilver

    Sterling zilver is een legering, die ten 925 delen uit puur zilver en ten 75 delen uit andere metalen bestaat – de normale schrijfwijze is 925/1000 Sterling zilver.

  • Streekverzameling

    Begrip voor een thematische verzameling, die alle mogelijk denkbare dingen kan beinhouden, zoals b.v. met de geboorte- of woonplaats van een verzamelaar, een groter gebied, een deelstaat of een kanton e.d. postaal samenhangend. In zo´n verzameling kan ook documentatie ingebouwd worden, d.w.z. postverordeningen in afschrift, fotocopy of zelfs origineel, foto´s van postuniformen en postkoetsen zoals alles, wat met de postale ontwikkeling van de uitgezochte steek samenhangt.

t

  • Tanding

    Er bestaan twee verschillende manieren om postzegels te scheiden. De doorsteek en de tanding. Doorgestoken zegels worden echter niet meer geproduceerd. De huidige gebruikelijke scheiding is de gaatjestanding of perforatie. Een beschadigde tanding aan een postzegel vermindert behoorlijk de waarde van een zegel.
  • Telefoonkaarten

    Oorspronkelijk voor het telefoneren zonder contant geld ontwikkeld, zijn deze kleine kleurrijke plastiekkaarten tot HET verzamelproduct uit de negentiger jaren geworden.
  • Thema-verzamelingen

    Als thema-verzamelingen noemt men muntcollectie´s met bepaalde motieven, zoals bijv. dieren, schepen of koningen. Het meest gevraagde motief zijn de "Olympische Spelen". Reeds in het vroege Griekenland werden t.g.v. de beste sporters en hun overwinningen munten geslagen. De eerste gedenkmunt van de nieuwtijdige Olympische Spelen werd t.g.v. de Spelen 1951/52 in Helsinki uitgegeven.
  • Thermochroom inkt op postzegel

    Een heel bijzonder effect heeft de zogenaamde „Thermochroom inkt“ op een postzegel. Dit speciaal laagje op de postzegel reageerd op temperatuurverschillen. Veranderd zich de temperatuur, dan verander zich ook de kleur van het motief. De US-Post vierde met deze buitengewone techniek de zonsverduistering in 2017. Op haar „Zonsverduistering postzegel“ veranderde zich de verduisterde zon in de schijnende maan.

  • Toeslagzegels

    Toeslagzegels worden ook liefdadigheids- of welvaartzegels genoemd. Haar naam is ontstaan, doordat op iedere postwaardeteken een toeslag ten gunste van een liefdadigheidsinstelling van de post wordt afgedragen.
  • Trimetaalmunt

    Een trimetaalmunt bestaat uit drie verschillende metalen of legeringen. In de structuur van de munt zijn de materialen duidelijk van elkaar gescheiden en lopen niet in elkaar over.

  • Tussenruimte

    Als tussenruimte wordt de lege ruimte tussen de zegels genoemd. Deze zijn vaak voorzien met toedrukken.

u

  • Uitstellingsstempel

    Een speciale stempel, deze wordt t.g.v. een tentoonstelling ontworpen en kan na wens op een in de beurt liggend speciaal postkantoor afgestempeld worden.
  • Uncirculated

    Kwaliteit van munten, die nog nooit in omloop waren en nog de hele stempelglans tonen. Deze uncirculated munten mogen enkel minimale beschadigingen van het stempelen, verpakken en het transport hebben.
  • Uncirculated munten

    Van het stempelhuis direct aan de bank uitgegeven munten, die niet in de omloop zijn geweest. Beschadigingen zijn enkel door het stempelen, verpakken en transporteren ontstaan en een minimum is getolereerd.
  • United States Mint

    De United States Mint is een federale autoriteit van de Verenigde Staten van Amerika, die in de eerste plaats verantwoordelijk is voor het slaan van Amerikaanse munten. Het werd opgericht op 2 april 1792 met een eerste vestiging in Philadelphia, de toenmalige hoofdstad van de Verenigde Staten. In de tussentijd is het hoofdkwartier in Washington D.C.! Naast deze twee locaties heeft de United States Mint nog 3 andere vestigingen in Denver (Colorado), San Francisco (Californië) en West Point (New York). Naast het slaan van de normale circulatiemunten biedt de Mint ook een breed scala aan producten voor verzamelaars en investeerders. Een aparte federale politiedienst is verantwoordelijk voor de bescherming van de productiefaciliteiten. De United States Mint Police van de Verenigde Staten is de oudste politie-instantie in de federale overheid!

v

  • Vaticaanse euromunten

    Van 2002 t/m 2005 stempelde het Vaticaan al zijn Euromunten met het gezicht van paus Johannes Paulus II, het voormalig hoofd van het Vaticaan.

    Tijdens de sedisvacatie 2005, de tijd zonder paus, werden de Euromunten met het wapen van de toenmalige kardinaal Eduardo Martínez Somalo gepubliceerd.

    Vanaf 2006 tot 2013 stempelde het Vaticaan de afbeelding van de paus Benediktus XVI op de Euromunten. Op 28 februari 2013 legde paus Benediktus XVI zijn pontificaat neer. Deze keer werden geen euromunten tijdens de sedisvacante uitgegeven.

    Vanaf 2014 prijkt de eerste paus uit Zuid-Amerika, op Franciscus, de Euromunten van het Vaticaan. Paus Franciscus werd weliswaar reeds op 13 maart 2013 gekozen, het Vaticaan besloot echter de eerste munten met zijn afbeelding pas in 2014 uit te geven.

  • Vaticaanse euromunten, 1e stempelserie (2002-2005)

    De eerste stempelserie toonde op de nationale kant het profiel van de naar links kijkende paus Johannes Paulus II! Het ontwerp kwam van Guido Veroi en werd door Uliana Pernazza gegraveerd.

    Bijzonderheid: de euromunten van de jaargang 2005 waren op het tijdstip van de dood van paus Johannes Paulus II reeds gedrukt. Daarom werden ze evenwel in mei 2005 uitgegeven.
  • Vaticaanse euromunten, 2e stempelserie (2005)

    Sedisvacatie: na de dood van Johannes Paulus II werd een euromuntset gedrukt, die op de nationale kant de insignes van de apostolische kamer evenals het wapen van de kardinaalskamer Eduardo Martínez Somalo en het opschrift .SEDE.VACANTE.MMV toont. Het motief werd door Daniela Longo ontworpen en de oplage bedroeg 60.000 exemplaren.
  • Vaticaanse euromunten, 3e stempelserie (2006-2013)

    Voor het eerst op 27 april 2006 werden de Vaticaanse euromunten met het portret van paus Benedictus XVI in omloop gebracht. Hier is zoals bij de vorige de ontwerpster van alle motieven Daniela Longo. De met de nieuwe uitgebreide Europakaart verschenen voorkant werd in 2007 ingevoerd - echter het Vaticaan bracht deze verandering pas een jaar later, in 2008 uit.
  • Vaticaanse euromunten, 4e stempelserie (2014-2016)

    Na de terugtreding van Benedictus XVI werd op 13 mei 2013 met paus Franciscus de eerste Zuid-Amerikaanse paus gekozen en ook de volgende muntserie werd van zijn afbeelding voorzien.

    Bijzonderheid: voor de eerste keer zijn er op de munten drie verschillende afbeeldingen van de regerende paus.

  • Vaticaanse euromunten: nieuw muntmotief uit de staat Vaticaanstad vanaf 2017!

    Het nieuwe muntmotief vanaf 2017 vertoont het wapen van het staatshoofd uit de staat Vaticaanstad, paus Franciscus. Het muntteken "R" van de munterij is onderaan links en het uitgave jaar "2017" onderaan rechts te herkennen. Op de buitenste muntring zijn de twaalf sterren van de Europavlag afgebeeld.

  • Vaticaanse valuta voor de euro

    Als ook Italië em San Marino bezat ook het Vaticaan voor de euro de lira en de centesimi. De Vaticaanse lira was tot de valutaomstelling op 1 januari 2002 de officiële omloopvaluta in het Vaticaan. De wisselkoers bedroeg 1 euro = 1936,27 lira.
  • Veiligheidskenmerken (euro bankbiljetten)

    De euro bankbiljetten zijn met een reeks verschillende veiligheidskenmerken verschenen. Hiermee is het in principe mogelijk, om vervalsingen zonder speciale hulpmiddelen te herkennen. De volgende punten kan men bij het onderzoek in acht nemen: hoe voelen de biljetten aan, hoe zien ze eruit en wat gebeurt er, wanneer men het bankbiljet kantelt?
  • Veldpost

    Begrip voor zendingen, die door bijzondere veldpostorganisatie´s bezorgt worden, waarbij als tussenstop meest ook de normale post gebruikt wordt. De veldpost is een ongebruikelijk, veelzijdig en interessant verzamelgebied, dat zich bijzonders op talrijke en zeer verschillende veldpoststempel concentreert, echter zeer omvangrijk is, zodat zich de verzamelaars op een bepaald tijdstip, veldtocht of oorlog concentreren.
  • Veldpoststempel

    De veldpoststempel diende voor afstempeling van de veldpost tijdens een veldtocht of een oorlog.
  • Verstempeld

    Begrip uit de verzameltaal voor gebruikte postzegels, die door versmeerde stempelopdruk, inktwisser, reclame inzet van een machinestempel, te vettige stempelverf o.a. van het zegelbeeld niet veel meer herkennen laat, lelijk eruit zien en voor een goed onderhouden verzameling ongebruikbaar zijn. Speciale stempelverzamelaars accepteren verstempelde zegels vaak, aangezien het hun niet op de zegel, maar op een goed leesbare stempel aankomt.
  • VF

    Verzamelkwaliteit VF = very fine. Geen extreme beschadigingen door de omloop en normale slijtage verschijningen aan de muntrand.
  • Victoria I, koningin

    Victoria was van 1837 tot 1901 koningin van het Verenigt Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland en droeg vanaf 1876 als eerste Britse monarch en tweede mens überhaupt de titel keizer van Indië. Ze was de dochter van Edward Augustus, Duke of Kent and Strathearn en Victoria van Sachsen-Coburg-Saalfeld. Ze leefde van 1819 - 1901.
  • Vignet

    Vignetten zijn eigen geproduceerde en verstuurde prints.
  • Voorfilatelie

    De voorfilatelie bevat zich met de communicatie- en postgeschiedenis voor invoering van de eerste postzegels. Als tijdperk gelt de 18de en 19de eeuw.
  • Voortreffelijk

    Voortreffelijk, geringe gebruiksporen aan de hoogste plaatsen van het relief. Ieder detail op de munt is duidelijk zichtbaar.
  • Vouwen

    Een gegommeerd strookje is de mogelijkheid ter bevestiging van postzegels en vellen zonder klemstrook.
  • Vrijzegels

    Ander begrip voor postzegels en postwaardetekens.

w

  • Waterteken

    Een bescherming voor vervalsingen. Watertekens worden bij de fabricatie van het papier direct erin verwerkt. Normaal zijn deze gemakkelijk zichtbaar. Bij sommige papiersoorten is het echter moeilijk, het waterteken vast te zetten of te bepalen, als het, zoals bijv. bij de uitgiften van de Engelse koloniën, die dezelfde postzegel met verschillende watertekens heeft. Het waterteken wordt echter direct zichtbaar, als men de postzegel met de beeldzijde naar beneden op een zwarte glasplaat of iets dergelijks legt en iets met pure benzine vochtig maakt. Aangezien benzine geen gummi aangrijpt of oplost, kunnen ook postfrisse zegels zonder problemen met hulp van benzine op haar waterteken geproeft worden. Afkorting voor waterteken is "Wt".
  • Wereldmuntcatalogus

    De wereldmuntcatalogus beënhoudt alle munten ter wereld. In deze catalogus krijgt iedere munt haar eigen kenmerk bijv. KM 58. KM staat voor de autoren Krause en Mishler. Zo kan men iedere munt aan de hand van het kenmerk identificeren. Bovendien staan de belangrijkste informatie´s omtrent de munten in deze catalogus, zoals het materiaal waaruit ze vervaardigt zijn.
  • Wereldpostvereniging

    Internationale gebruikelijke afkorting UPU (Union Postale Universelle), samenwerkingsverband die de wereldpostverdrag toegetreden landen, waarmee de postwisseling e.d. internationaal vergemakkelijkt en geregeld wordt. De Duitser Heinrich Stephan, voorzitter bij het eerste postcongres 1874 in Bern, geldt als oprichter van de wereldpostvereniging, vele landen hebben hem al handtekeningszegels gewijdt. De wereldpostverenigingen, hun ambtstaal is Frans, zit in Bern, de verzamelaar door reeds talrijke postzegels met het vaak weergegeven monument bekend.

x

  • Xmas

    In literatuur en spraakgebruik in de Engelstalige landen en op sommige zegels of geëllustreerde FDC´s te vinden gewezen afkorting voor christmas = kerstmis.

y

  • Yvert-catalogus

    Sinds 1896 verschijnende bekendste en meest verspreidde Franse catalogus, die jaarlijks in drie banden verschijnt (Frankrijk met gebieden resp. opvolgstaten, Europa en overzee). Deze catalogus is alleen in het Franse deel iets gespecialiseerder verwerkt, die twee andere banden zien er meer naar een lagerlijst uit, dat betekent, de voetnoten enz. worden meestal weggelaten. Bij de opname van ruilverbindingen met verzamelaars in het buitenlans is de Yvert-Europa- en bijzonders de overzeecatalogus meestal ontbeerlijk.

z

  • Zegelboekje

    Zegelboekjes zijn samenstellingen van één of meerdere schriftzijden met meerdere zegels gelijke of verschillende frankatuurwaarde.
  • Zelfklevende zegels

    Zegels die zelf op een enveloppe blijven. Op de achterkant met aftrekbare was- of silicoonpapier afgedekt.
  • Zeppelinpost

    Zeppelinpost is door luchtschip getransporteerde post.
  • Zumstein-catalogus

    Is een catalogus van de Fa. Zumstein & Cie, die zich bezighoudt met postzegels van alle Europese landen.
  • Zurich 4 en 6

    Begrip uit de verzameltaal voor de twee eerste postzegels uit Zwitserland, die van de kantonpost Zurich op 1 maart 1843 uitgegeven werden. Zurich kan daardoor in aanspraak nemen, die na Groot-Brittannië derde postgebied geweest te zijn, die opplakbare postzegels heeft gebruikt. De betekenis Zurich 4 en 6 komt door de overgrote waardecijfers, die het zegelbeeld beheersen. De zegel met 4 rappen was voor de streekpost, die van 6 rappen voor een brief binnen het kanton.
  • Zwartdruk

    Met zwartdruk wordt de speciale opdruk bedoeld van een postzegel die in grijstinten is gedrukt en meestal niet is geperforeerd of getand. Dergelijke emissies hebben geen frankeerwaarde. In vroeger tijden werden zwartdrukken gebruikt voor publicaties in de pers, tegenwoordig zijn ze een geliefd verzamelobject.

  • Zwitserse Nationale Bank

    De Zwitserse Nationale Bank, met haar twee hoofdkantoren in Bern en Zürich, voert sinds 1907 het Zwitserse monetaire beleid als onafhankelijke centrale bank. De "SNB" zorgt onder meer voor het behoud van de prijsstabiliteit, garandeert de levering van contant geld, beheert de deviezenreserves en bewaakt de stabiliteit van het financiële systeem!